Img

Jabłkowe bounty dla zdrowej tarczycy

 

Z wymyślenia tej kompozycji jestem ogromnie dumna. Ten deser skradł moje serce. Absolutnie. Uwielbiam ten smak i tę konsystencję.
Na moją niedoczynność tarczycy jest jak balsam. Syci, rozgrzewa, dodaje energii, a przecież w niedoczynności tarczycy, Hashimoto czy chorobie Gravesa - Basedova  tej energii trzeba sobie nieustannie dostarczać. Idealny do zabrania do pracy.
Sekretem tej kompozycji jest olej kokosowy, a w zasadzie zawarte w nim średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT. 

Olej kokosowy – w połowie składa się z kwasów ze średnim łańcuchem węglowym (MCT). Połowę z nich stanowi kwas laurynowy którego w oleju kokosowym jest więcej niż w jakimkolwiek innym. Kwasy MCT w tym w szczególności kwas laurynowy działają przeciwgrzybiczno, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, osłaniająco, ochronnie i regenerująco, a do transportu do mitochondriów nie potrzebują żółci. Te właściwości doskonale sprawdzają się u pacjentów z zaburzeniami wchłaniania oraz kłopotami jelitowymi. Z powodzeniem wykorzystuje się je w chorobie Leśniewskiego Crohna, zespole jelita drażliwego, jelicie przesiąkliwym, zapaleniu trzustki, przy zaburzeniach pracy pęcherzyka żółciowego oraz pracy wątroby. W chorobach tarczycy są o tyle fajne, że od razu wykorzystywane są na cele energetyczne, a tej energii tak bardzo nam potrzeba.
Stosujemy oczywiście olej nierafinowany, extra virgin, najlepszej jakości.

Kaloryczność:
Porcja ma ok. 500 kcal
5 WW (wymienniki węglowodanowe)
3,4 WBT (wymienniki białkowo - tłuszczowe)

Składniki na porcję dla jednej osoby:

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki. Lekko podlewamy wodą. Zagotowujemy, odstawiamy pod przykryciem na ok. 5 minut. Blendujemy na mus.
  2. Do musu dodajemy wiórki kokosowe oraz olej. Mieszamy. Jemy po ostudzeniu.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved