Bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne mini tarty ze śliwkami

Dziś deser dla bezglutenowych, bezmlecznych i bezjajecznych, ze szczególną dedykacją dla dzieci. Przepyszny, słodki, do zakochania. 
Jestem pewna że te mini tarty przypadną Wam do gustu. Przygotowuje się je szybko i bardzo prosto. Samodzielnie robi je moja córka ;)
Nadzieniem są przesmażone śliwki węgierki, ale można użyć innych owoców.

Uprzedzając o pytanie o orkiszowe ciacho ze śliwkami które piekłam na piknik i pokazywałam na filmiku na moim piątkowym instastory, tak przepis będzie ;)

Kaloryczność:
Jedna mini tarta ma ok. 140 kcal

Składniki na 12 tartaletek:

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki po usunięciu pestki kroimy w kawałki. Podlewamy 2 łyżkami wody, smażymy aż cała woda i sok ze śliwek odparują, a owoce staną się miękkie. Dodajemy ksylitol, smażymy jeszcze 3-4 minuty.
  2. Banany blendujemy z mlekiem kokosowym na gładką masę. Dodajemy płatki jaglane i dokładnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
  3. Metalową formę do muffinek, lub foremki do tartaletek smarujemy olejem kokosowym i wysypujemy mąką. Do każdej kładziemy po łyżce masy. Rozgniatamy po dnie i ściankach formując kształt jak do małej tarty. Mają powstać mini tarty.
  4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (termoobieg) na 20 minut.
  5. Ostudzone tartaletki wyjmujemy z formy i napełniamy farszem ze śliwek.




Copyright 2018 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved