Znaczenie tłuszczu w chorobie Hashimoto

Temat tłuszczu to temat bardzo kontrowersyjny. Od lat bezpodstawnie obarcza się go winą za nadwagę i otyłość, a osobom chcącym zredukować masę ciała zaleca natychmiastowe drastyczne ograniczenie spożycia.
O tym że w dłuższej perspektywie przynosi to jedynie frustrację i pogorszenie stanu zdrowia pisałam Wam na blogu wielokrotnie. Zanika miesiączka, zaczynają się problemy z koncentracją, spada odporność, wypadają włosy, łamią się paznokcie, a skóra staje się sucha i szorstka.
W chorobach dotykających tarczycy, także w chorobie Hashimoto, problem z redukcją masy ciała dotyczy około 80% moich pacjentów. Bardzo wielu z nich ma za sobą przeróżne diety. Od diet wysokobiałkowych, po głodowe i wyłącznie warzywne diety niskotłuszczowe. Żadna z nich nie przyniosła trwałych efektów ponieważ choroba autoimmunologiczna jaką jest choroba hashimoto, to choroba całego organizmu. To oznacza, że redukcja masy ciała nigdy nie może odbyć się kosztem zdrowia. Inaczej poziom przeciwciał poszybuje do góry, a atakowana tarczyca uraczy Cię przykrymi objawami do których należą:

Czym jest hashimoto i na czym polega

U podłoża choroby Hashimoto leży „rozstrojenie” układu odpornościowego. Sytuacja w której nie odróżnia on patogenu, od własnej tkanki i w przypadku tej choroby, atakuje gruczoł tarczycowy (ale i jajniki) powodując stan zapalny.
Należy mieć świadomość, że istotą choroby nie jest zła praca tarczycy. Istotą jest zła praca układu odpornościowego. Problemem nie jest więc tarczyca, a agresor dlatego jak w każdej chorobie autoimmunologicznej w działaniu terapeutycznym trzeba pracować nad przywróceniem prawidłowej pracy układu immunologicznego.
Medycyna konwencjonalna stosuje strategię polegającą na czekaniu aż cała tarczyca zostanie zjedzona” i wówczas jedyną możliwą opcją leczenia zostaje włączenie syntetycznych hormonów. To bardzo długa, trwająca nawet latami droga podczas której chory zmaga się z wieloma uciążliwymi objawami ze strony atakowanej tarczycy. Wachlarz objawów jest ogromny. Od czysto fizycznych (nadwaga, wypadanie włosów, nieustanne uczucie zimna), po emocjonalne (zaburzenia koncentracji, wahania nastroju, stany depresyjne).
Ja takiej strategii jestem przeciwna. Trzeba dążyć do remisji choroby, a stanie się to wtedy, kiedy układ odpornościowy uspokoi się. Kluczowe jest oczyszczanie (detoksykacja), działanie przeciwzapalne oraz ochrona i dbałość o prawidłową pracę tarczycy. Nasycenie organizmu minerałami i witaminami które wchodzą w skład hormonów tarczycy, aktywują dejodynazę i odpowiadają za konwersję T4 do T3.
Wszystkie komórki naszego organizmu są uzależnione od hormonów tarczycy. Pomagają one min. regulować rytm serca (przyspieszają lub spowalniają jego bicie), oddychanie, metabolizm, ciśnienie krwi, odczuwanie zimna i gorąca czy cykl menstruacyjny. Jeśli więc w wyniku ataku na tarczycę ich poziom spada, odczuwamy to bardzo dotkliwie dlatego czekanie nie jest tu dobrym rozwiązaniem. Powstałych w ten sposób zmian degradacyjnych nie da się cofnąć dlatego jeśli lekarz zdiagnozuje hashimoto, ale twierdzi że tarczyca jeszcze pracuje prawidłowo i póki co obserwujemy i nie robimy NIC, szukaj innego. Jeśli masz objawy niedoczynności, prawidłowe TSH, za niskie FT3 i FT4 i podwyższony poziom przeciwciał to znaczy że musisz działać!
Apeluję, nie pozwólcie aby lekarze diagnozowali Was na podstawie samego TSH. To ogromny błąd.

Przypominam. Aby zdiagnozować chorobę Hashimoto potrzebny jest pełen pakiet badań.

Otyłość w chorobie hashimoto

Winy za otyłość w chorobie hashimoto moi kochani nie ponosi tłuszcz i o tym trzeba sobie jasno powiedzieć.
Winę na ogół ponosi podwyższony poziom cukru i insuliny przy zwolnionym za sprawą atakowanej tarczycy metabolizmie.

Nie bój się tłuszczu

Minimalna ilość tłuszczu w diecie to 12 % dla kobiet i 7 % dla mężczyzn. Optimum to 25-40 %. 
Stosunek tłuszczów ukrytych do widocznych powinien być jak 1:1 co oznacza że połowę powinny stanowić tłuszcze które widzimy czyli np. oliwa, a połowę tłuszcze niewidoczne gołym okiem czyli takie które występują np. w awokado czy orzechach.

Proporcje tłuszczów:

Po co nam tłuszcz?

Tłuszcze w chorobie hashimoto

Zdrowy, bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) spożywany na zimno tłuszcz roślinny jest w terapii choroby Hashimoto absolutnie niezbędny.
Szczególną uwagę należy zwrócić na oleje roślinne, awokado, orzechy oraz nasiona roślin oleistych.
Kluczowe są zmniejszające stężenie pochodnych pozapalnych kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3.
Przy prawidłowym stosunku Omega 3 do Omega 6 (1:2) układ immunologiczny funkcjonuje najlepiej.
W terapii hashimoto polecam 4 oleje:

Olej lniany – powstaje w wyniku wyciśnięcia oleistych substancji z nasion lnu.

Aby w pełni skorzystać z wartości oleju lnianego, kluczowa jest jakość produktu na którą w sposób szczególny wpływa temperatura tłoczenia oraz sposób obróbki. Ważne aby był tłoczony na zimno oraz nieczyszczony (nierafinowany). Taki produkt zachowuje maksimum wartości odżywczych. Kupując olej stojący na sklepowej półce patrzcie na datę produkcji. Nie powinien być starszy niż 3 miesiące, a po otwarciu trzeba go zużyć w ciągu 4 tygodni. Inaczej jest z olejami które tłoczone są na świeżo, na indywidualne zamówienie i tu ponieważ zawsze w komentarzach pytacie mnie, gdzie i konkretnie jakiej marki produkt warto zakupić, chcę polecić Wam małą, rodzinną olejarnię która oferuje właśnie takie produkty. Olej którego potrzebuję nie czeka na mnie na półce, a tłoczony jest na świeżo wtedy, kiedy sobie tego życzę. Otrzymuję maksymalnie 2-3 dniowy, nieczyszczony, tłoczony na zimno olej którego termin przydatności to 3 miesiące od wytłoczenia, bez względu na to kiedy otworzę butelkę. Olej lniany mogę kupić w dowolnej pojemności. Od 100 do 1000 ml (dowiedz się więcej).

Olej kokosowy - w połowie składa się z kwasów ze średnim łańcuchem węglowym (MCT) z których połowę stanowi kwas laurynowy. Kwasy MCT w tym w szczególności kwas laurynowy działają przeciwgrzybiczno, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, osłaniająco, ochronnie i regenerująco, a do transportu do mitochondriów nie potrzebują żółci. Te właściwości doskonale sprawdzają się u pacjentów z hashimoto z zaburzeniami wchłaniania oraz kłopotami jelitowymi. Z powodzeniem wykorzystuje się je także w chorobie Leśniewskiego Crohna, zespole jelita drażliwego, jelicie przesiąkliwym, zapaleniu trzustki, przy zaburzeniach pracy pęcherzyka żółciowego oraz pracy wątroby. W chorobach tarczycy są o tyle fajne, że od razu wykorzystywane są na cele energetyczne.
Kupuj zawsze olej nierafinowany, tłoczony na zimno. Olej kokosowy także znajduje się w ofercie olejarni o której Wam pisałam (dowiedz się więcej).

Olej z ostropestu to produkt tłoczony z nasion ostropestu plamistego. To roślina znana od ponad 2 tysięcy lat. Zawiera będącą kompleksem flawonolignanów sylimarynę która wykazuje silne działanie antyhepatotoksyczne.
Co to oznacza ? Wątroba, filtrując krew, "wyłapuje" toksyny po to, aby organizm mógł je wydalić przez układ moczowy. I teraz chodzi o to, aby te toksyny nie łączyły się z komórkami wątroby i nerek i ich nie uszkadzały. Sylimaryna, a konkretnie flawonolignany, chronią miąższ wątroby i nerek przed toksynami i szkodliwymi produktami przemiany materii, dodatkowo wspomagając je w regeneracji.

W medycynie pozyskiwana z ostropestu sylimaryna stosowana jest przy:

Olej z ostropestu obniża poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie i wspomaga procesy regeneracji co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Warto go włączyć jeśli oprócz hashimoto macie problemy z wątrobą.
Zimnotłoczony na zamówienie olej z ostropestu, niefiltrowany i nieczyszczony też znajdziecie w Olini (dowiedz się więcej).

Olej z czarnuszki o którym pisałam Wam już nie raz.
Ziarna czarnuszki, z których tłoczony jest olej, zawierają około setki substancji działających przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Aby Was nie zanudzać szczegółowo opiszę te, które w mojej ocenie są najważniejsze. Oprócz nich mamy jeszcze witaminę E, A, F, B1, B3, B6, żelazo, fitosterole, cynk, magnez, potas i wapń. Nie będę ich jednak opisywać.

* 56% kwasu linolowego - substancji wykazującej działanie przeciwnowotworowe, szczególnie w przypadku tzw. nowotworów kobiecych. Wpływając korzystnie na lipidy surowicy krwi kwas linolowy obniża poziom cholesterolu oraz spowalnia tempo procesów miażdżycowych. Reguluje także metabolizm glukozy oraz przyspiesza tempo przemian metabolicznych korzystnie wpływając na sylwetkę.

* 24,6% kwasu oleinowego - działającego przeciwzapalnie. Dodatkowo kwas oleinowy rozrzedza krew oraz zmniejsza agregację płytek krwi zapobiegając tworzeniu się zakrzepów. Kluczowy w profilaktyce miażdżycy oraz podwyższonym poziomie cholesterolu. Reguluje metabolizm glukozy.

Reszta to 12% kwasu palmitynowego, 3% kwasu stearynowego, 2,5% kwasu eikozanowego, 0,7% kwasu linolenowego, 0,16% kwasu mirystynowego.

* tymochinon-  to naturalny przeciwutleniacz bardzo silnie oddziałujący na układ immunologiczny. Hamuje wydzielanie histaminy, co czyni go składnikiem kluczowym w leczeniu wszelkich alergii (zarówno skórnych jak i pokarmowych), zatruć oraz stanów zapalnych (wewnętrznych oraz skórnych). Thymoquinone wykazuje także działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgrzybicze oraz poprawiające trawienie (stymuluje wydzielanie żółci).

* tymohydrochinon- przeciwutleniacz działający podobnie jak tymochninon. Stosowany w leczeniu choroby Alzheimera, autyzmu, jaskry, choroby Parkinsona, demencji, schizofreni.

* tymol - związek działający przeciwwirusowo i oczyszczająco.

* malantyna - substancja działająca silnie przeciwbólowo i oczyszczająco. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, grzybobójcze i przeciwwirusowe. Zwiększając wydzielanie kwasów żołądkowych i żółci wspomaga trawienie.

* selen- silny przeciwutleniacz działający przeciwnowotworowo, przeciwwirusowo i przeciwzakrzepowo (hamuje agregację płytek krwi). Działa także leczniczo na skórę.

* alprostadyl czyli prostaglandyna E1 to substancja wytwarzana we wszystkich komórkach organizmu oprócz erytrocytów. Stymuluje układ immunologiczny aktywując odpowiedzialne za odpowiedź immunologiczną limfocyty T. Kluczowa w leczeniu stanów zapalnych, nietolerancji, alergii, ran, egzemów, wysypek, liszajów etc. Rozszerza naczynia krwionośne, reguluje ciśnienie krwi, zapobiega agregacji płytek krwi czyli zlepianiu się co powoduje powstawanie zakrzepów.
Reguluje poziom cukru zwiększając wydzielanie insuliny oraz poprawia funkcjonowanie tarczycy (zwiększa wydzielanie hormonów) u kobiet z lekką niedoczynnością.

Olej z czarnuszki:

Niefiltrowany, nieczyszczony i zimnotłoczony olej z czarnuszki, tłoczony na życzenie w pojemności od 100 do 1000 ml znajdziecie TU.

UWAGA RABAT!

Kochani, od dziś, do 17 października na kod rabatowy: QCHENNEINSPIRACJE otrzymujecie  -10% zniżki na wszystkie oleje dostępne w Rodzinnej Olejarni Olini.




Copyright 2019 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved