Img

Dynia z warzywami po polsku. Baza do obiadu!

Dziś nie będzie po tajsku, włosku czy indyjsku. Będzie po polsku ;) Tradycyjnie, smacznie i aromatycznie.
Przepis który chcę Wam zaproponować może być samodzielnym dodatkiem do ryżu lub makaronu, może być warzywnym dodatkiem do mięsa, lub razem z kawałkami mięsa lub cieciorką stworzyć samodzielne danie.
Jeśli gotujemy je z cieciorką, należy ją ugotować i po prostu dodać. Jeśli z mięsem, należy je zamarynować, przesmażyć z cebulką, lekko podlać wodą i dusić do miękkości. Dopiero do miękkiego mięsa dodać resztę składników.

Danie jest bezglutenowe i bezjajeczne.

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 120 kcal 
Cała potrawa ma ok. 480 kcal

Składniki na 4 porcje :  

Sposób przygotowania:

Na klarowanym maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pokrojoną w talarki marchew. Przesmażamy. Dodajemy pokrojoną w paski dynię, sól, pieprz oraz wędzoną paprykę. Przesmażamy. Dodajemy groszek i majeranek. Podlewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 15 minut na małym ogniu. Danie zaklepujemy śmietaną kremówką.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved