Dynia z warzywami po polsku. Baza do obiadu!
Dziś nie będzie po tajsku, włosku czy indyjsku. Będzie po polsku ;) Tradycyjnie, smacznie i aromatycznie.
Przepis który chcę Wam zaproponować może być samodzielnym dodatkiem do ryżu lub makaronu, może być warzywnym dodatkiem do mięsa, lub razem z kawałkami mięsa lub cieciorką stworzyć samodzielne danie.
Jeśli gotujemy je z cieciorką, należy ją ugotować i po prostu dodać. Jeśli z mięsem, należy je zamarynować, przesmażyć z cebulką, lekko podlać wodą i dusić do miękkości. Dopiero do miękkiego mięsa dodać resztę składników.
Danie jest bezglutenowe i bezjajeczne.
Składniki na 4 porcje :
- średniej wielkości cebula
- 3 marchewki
- 400 gramów dyni - ja użyłam piżmowej
- szklanka mrożonego, zielonego groszku
- łyżka klarowanego masła
- pół szklanki bulionu warzywnego
- łyżka śmietany kremówki 30%
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na klarowanym maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pokrojoną w talarki marchew. Przesmażamy. Dodajemy pokrojoną w paski dynię, sól, pieprz oraz wędzoną paprykę. Przesmażamy. Dodajemy groszek i majeranek. Podlewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 15 minut na małym ogniu. Danie zaklepujemy śmietaną kremówką.