Img

Znaczenie berberyny w terapii cukrzycy typu II, insulinooporności, nadwagi i otyłości

Kto jest, lub był moim pacjentem ten wie, że w mojej pracy nie bazuję na suplementach i nie zlecam stosowania praktycznie żadnych na wyrost. Wszystkie potrzebne witaminy i minerały staram się dostarczyć w sposób naturalny, z dietą. Bardzo niewiele osób ma zlecaną suplementację i ma ona miejsce tylko wtedy, kiedy jest naprawdę konieczna np. w przypadku dużych niedoborów które trzeba uzupełnić jak najszybciej. Wiecie też że jestem ogromną fanką Ajurwedy i medycyny chińskiej bo to właśnie one są matkami dzisiejszej medycyny i to właśnie z dobroczynnych właściwości natury powinniśmy czerpać pełnymi garściami.
Na blogu znajdziecie wpisy o wielu naturalnych substancjach roślinnych które polecam wspomagająco, i dziś chcę zwrócić Waszą uwagę na kolejną, szczególnie polecaną osobom z insulinoopornością, cukrzycą typu II, nadwagą, otyłością oraz podwyższonym poziomem cholesterolu i triglicerydów. Mowa o berberynie. Roślinnej, bioaktywnej substancji pozyskiwanej z kory, liści lub owoców (głównie) berberysu zwyczajnego. Odwary z tej rośliny stosowane były w medycynie chińskiej na szereg różnych dolegliwości.
Grupa moich pacjentów z otyłością mających także cukrzycę typu II lub insulinooprność, oraz podwyższony poziom cholesterolu i zespół policystycznych jajników stosuje ją od kilku miesięcy z genialnym rezultatem. Mimo iż czytałam o niej bardzo dużo publikacji, jestem pod dużym wrażeniem tego, jak wspomaga efekty dietoterapii.  
Berberynę od dłuższego czasu stosuję także ja sama. Nie mam jednak ani nadwagi, ani otyłości, ani problemów z glikemią czy profilem lipidowym. Dlaczego więc zdecydowałam się na stosowanie tej rośliny? Dowiecie się za chwilę.

Standardowe leczenie zaburzeń glikemii

Substancją powszechnie stosowaną (tanią w produkcji) w leczeniu zaburzeń glikemii jest metformina (Glucophage, Meformax). Weszła w skład leków przeciwcukrzycowych w latach 50. XX wieku i szacuje się, że obecnie przepisywana jest przynajmniej 120 milionom ludzi na całym świecie.

Metformina:

Ma jednak szereg skutków ubocznych min.

Po rozpoznaniu insulinooporności lub cukrzycy typu II, metformina jest lekiem tzw. pierwszego rzutu, dlatego że pacjenci bardzo często nie mają ochoty na jakiekolwiek zmiany w dotychczasowej diecie i stylu życia. Kilka dni temu rozmawiałam od tym z lekarką która jest także moją pacjentką. Opowiadała mi o tym jak do diety podchodzą jej pacjenci (przeczytajcie sami).

Owszem są tacy, którzy chcą się leczyć naturalnie, i mają świadomość, że w zdecydowanej większości przypadków wystarczy jedynie zmiana diety i więcej ruchu. Potrzebne są jednak chęci, których zdecydowana większość nie ma. Również się z tym spotykam, i ogromnie mnie to dziwi. Hiperglikemia niesie za sobą groźne dla zdrowia powikłania do których należą min. zespół stopy cukrzycowej, neuropatia, nefropatia czy retinopatia.
Przy okazji artykułów o insulinooporności pisałam Wam wielokrotnie, że leczenie metforminą, bez zmiany sposobu żywienia i stylu życia nie przyniesie w pełni oczekiwanych rezultatów.
Dlaczego? Jeśli otworzymy komórki oporne dotychczas na działanie insuliny, wówczas glukoza którą mieliśmy w krwi bez problemu się do nich dostanie. To dobrze bo zmniejszy się poziom cukru we krwi. Niestety zwiększy się także poziom tkanki tłuszczowej, a pacjent stanie się charakterystyczne „opuchnięty/nalany” .
Metformina skutecznie zadziała tylko wtedy, kiedy połączymy ją ze zmianą diety i aktywnością fizyczną. Nie jestem zwolenniczką jej stosowania, a już absolutnie nie jako leku „pierwszego rzutu”. Sprawdza się jednak u otyłych pacjentów, oraz jeśli oprócz problemów z glikemią występuje u nich także zespół policystycznych jajników (PCOS).

Działanie kluczowe

Jednym z molekularnych celów działania metforminy jest kinaza białkowa aktywowana przez AMP (AMPK, ang. AMP-activated protein kinase) w hepatocytach.  Mówiąc w zrozumiałym telegraficznym skrócie: odtransportowana do komórek metformina hamuje syntezę ATP, przez co aktywowany zostaje, kluczowy dla utrzymania równowagi energetycznej komórki enzym AMPK. Jego aktywacja powoduje wyłączenie części procesów anabolicznych (budowy) i uruchomienie procesów katabolicznych (rozkładu) zamykając szlaki zużywające ATP co przywraca równowagę energetyczną. W konsekwencji tych biochemicznych procesów zahamowana zostaje wątrobowa synteza glukozy (będąca główną przyczyną hiperglikemii na czczo u osób chorujących na cukrzycę typu 2) oraz cholesterolu, a pobudzony zostaje wychwyt i oksydacja kwasów tłuszczowych oraz wychwyt glukozy i glikoliza.
AMPK aktywują także ćwiczenia fizyczne dlatego ruch w zaburzeniach glikemii jest tak istotny.

Na aktywację odpowiedzialnego za zachowanie homeostazy energetycznej organizmu enzymu AMPK wpływ ma także naturalna roślinna substancja – berberyna. W wyniku wyżej opisanych procesów berberyna podobnie jak metformina przyspiesza metabolizm, spowalnia rozkład węglowodanów złożonych do prostych, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, hamuje wątrobową produkcję glukozy oraz obniża poziom cholesterolu.

Właściwości berberyny

Insulinooporność i cukrzyca typu II:

Nadwaga i otyłość:

Działanie prozdrowotne:

Bardzo wielu moich pacjentów w porozumieniu z lekarzem stosuje berberynę zamiast metforminy. Jest ona doskonałą alternatywą dla tych którzy źle znoszą leczenie metforminę (wzdęcia, gazy, bóle głowy, nudności). Bardzo wielu zdecydowało się na włączenie berberyny jako środka wspierającego dietoterapię po uzyskaniu diagnozy insulinooporności lub cukrzycy typu II. Warto także rozważyć włączenie jej wspomagająco, jako wsparcie dietoterapii w leczeniu dużej nadwagi i otyłości. Trzeba jednak mieć na uwadze, że berberyna (identycznie jak metformina) nie zdziała cudów jeśli prowadzisz telewizyjno – kanapowy styl życia. Doskonałe efekty da w połączeniu z odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną.

UWAGA! Berberyny nie mogą stosować kobiety w ciąży i mamy karmiące.  

Mój sekretny plan na długie życie w zdrowiu fizycznym  umysłowym

Dlaczego ja mimo braku nadwagi, otyłości, zaburzeń glikemii i problemów z cholesterolem zdecydowałam się na suplementację berberyną?

W badaniach przeprowadzonych na muszce owocowej, gryzoniach i małpach (Fontana L, Partridge L, Longo VD (2010) Extending healthy life span - from yeast to humans. Science 328: 321-326 oraz Canto C, Auwerx J (2011) Caloric restriction: is AMPK a key sensor and effector? Physiology 26: 214-224) wykazano, że dostarczająca wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ale o obniżonej kaloryczności dieta, oraz niski poziom cukru we krwi wydłuża życie, spowalnia procesy starzenia, oraz działa przeciwnowotworowo.

W 2006 roku, Willcox i wspólnicy (Willcox DC, Willcox BJ, Todoriki H, Curb JD, Suzuki M (2006) Caloric restriction and human longevity: what can we learn from the Okinawans? Biogerontology 7: 173-177) przedstawili wyniki badań zgodnie z którymi obniżenie o 11% wartości kalorycznej diety mieszkańców Okinawy w stosunku do diety innych Japończyków, wpłynęło na wydłużenie się życia, a liczba stulatków pochodzących z Okinawy jest 5 krotnie wyższa niż w innych krajach rozwiniętych. Co istotne, mieszkańcy Okinawy żyją nie tylko dłużej, ale rzadziej chorują na nowotwory oraz choroby układu sercowo – naczyniowego. 
Wykazano także, że nie tylko restrykcja kaloryczna, ale i jakość diety ma wypływ. 

Nie zamierzam żyć 200 lat, ale przeprowadzone badania dowodzą, że rodzaj diety oraz jej kaloryczność wpływa nie tylko na długość, ale i jakość życia, a tym zainteresowana jestem najbardziej. Planuję dożyć starości w zdrowiu i mając sprawną głowę.

Co istotne dalej, w przyrodzie występują substancje roślinne (stosowane w medycynie i ziołolecznictwie od stuleci) będące źródłem związków mogących modulować starzenie komórkowe, opóźniać starzenie zdrowych i odwracać starzenie tych już zmienionych. Dzieje się tak ponieważ mają one wpływ na hamowanie syntezy reaktywnych form tlenu (wolnych rodników), skracanie telomerów , wydzielanie cytrokin prozapalnych, czy zmiany epigenetyczne DNA.
Substancje pochodzenia naturalnego, nie mające skutków ubocznych, stosowane były w medycynie od stuleci. Dziś wypierane są przez substancje syntetyczne z prostej, także i ekonomicznej przyczyny. Substancji naturalnej nie da się opatentować i uzyskać na nią monopolu, a więc i czerpać z niej ogromnych zysków. Substancję naturalną może wprowadzić na rynek każdy co sprawia że jej cena jest niska.
Czytając wiele publikacji na temat berberyny, doszłam do wniosku że będzie ona razem z moją zdrową tarczycową dietą oraz aktywnością fizyczną stanowiła potężną przeciwstarzeniową, ochronną broń.

Ja stosuję TĘ berberynę. Biorąc pod uwagę moje osobiste doświadczenia i doświadczenia moich pacjentów, uważam że jest najlepsza.
Dawkę dobiera się indywidualnie. Ja wspomagająco stosuję jedną tabletkę po śniadaniu. Moi pacjenci z zaburzeniami glikemii, oraz nadwagą i otyłością dwie. Jedną po śniadaniu i jedną po kolacji.  
W Metabolic Food wszyscy moi pacjenci i czytelnicy na hasło qchenne mają zawsze stały rabat na cały asortyment.

Źródła:

* A. Dziewulska, P. Dobrzyń, A. Dobrzyń - Rola kinazy białkowej aktywowanej przez AMP (AMPK) w regulacji metabolizmu mięśni szkieletowych,

* K.Nabrdalik, E.Cichocka, J. Gumprecht, Klinika Chorób Wewnętrznych, Diabetologii i Nefrologii w Zabrzu, Śląski Uniwersytet Medyczny - Metformina a kinaza białkowa aktywowana przez AMP (AMPK) i procesy energetyczne w cukrzycy typu 2,

* A. Bauer, Międzyresortowy Instytut Techniki Radiacyjnej, Wydział Chemiczny, Politechnika Łódzka  - Metformina – cudowny lek?

*M.Dudkowska, Instytut Biologii Doświadczalnej im. Marcelego Nenckiego PAN, Warszawa , K.Kucharewicz, Kolegium Międzywydziałowych Indywidualnych Studiów Matematyczno-Przyrodniczych,  (MISMaP), Uniwersytet Warszawski -  Związki pochodzenia naturalnego modulujące starzenie i śmierć komórek

* B.Kędzia, E. Hołderna-Kędzia, A.Goździcka-Józefiak, W.Buchwald, Przeciwdrobnoustrojowe działanie Chelidonium majus L

* https://journals.viamedica.pl/clinical_diabetology/article/view/35631/34109




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved