Img

Kurczak po myśliwsku, w sam raz na jesienny obiad

Kochani, w przyszłym tygodniu świąteczny weekend. Być może niektórzy z Was będą gościć u siebie rodzinę, więc pomyślałam, że zaproponuję Wam coś pysznego, ale i szybkiego na tę okoliczność. 

Rozpływający się w ustach kurczak po myśliwsku, w pysznym, aromatycznym sosie, w sam raz na jesienny obiad. Do tego marchewka z groszkiem i pieczone ziemniaki. Cóż więcej potrzeba? 
Aż sama zrobiłam się głodna ;)
Serdecznie polecam Wam ten przepis i życzę smacznego ;)

Kaloryczność:
Jedna pałka ma ok. 140 kcal
Łyżka sosu ma ok. 25 kcal

Składniki na 8 podudzi z kurczaka:
Marynata do kurczaka:

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie przyprawy mieszamy. Kurczaka umieszczamy w pojemniku. Do pojemnika wsypujemy przyprawy, zamykamy wieczko pojemnika i intensywnie potrząsamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się przyprawami. 
  2. Zamarynowane mięso wstawiamy na noc do lodówki.

Składniki na sos myśliwski:

Sposób przygotowania:

  1. Żurawinę zalewamy na noc gorącą wodą. Rano przelewamy na sitku wodą z kranu.
  2. Na klarowanym maśle obsmażamy kurczaka. Przekładamy do garnka w którym będzie się dusił. 
  3. Na tę samą patelnię na której obsmażaliśmy kurczaka wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, paprykę i czosnek. Przesmażamy, aż cebula zmięknie. Dodajemy ketchup, koncentrat, żurawinę i ocet. przesmażamy. Dolewamy bulionu, mieszamy.  
  4. Sosem zalewamy kurczaka. Dusimy na wolnym ogniu 30 - 40 minut. Mięso musi być miękkie.

Sos można zblendować na gładką masę, choć nam smakuje bardziej w niezblendowanej formie. 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved