Img

Jesienna wegetariańska lazania

Kochani, pogoda dziś nie zachwyca, więc przygotowałam dla Was coś ciepłego, rozgrzewającego, aromatycznego i bardzo pysznego. Jesienną wegetariańską lazanię.
Jeśli tak jak ja jesteście fanami tradycyjnej wersji lazanii, jestem przekonana, że i ta, jesienna, wegetariańska wersja przypadnie Wam do gustu.
Przygotowując ją na kolację, resztę można zapakować następnego dnia do lunchboxa i zabrać do pracy. Taka dieta pudełkowa, przypadnie do gustu szczególnie panom ;)

Kaloryczność:
Jedna porcja lazanii ma ok. 320 kcal
Cała lazania ma ok. 1920 kcal

Składniki na 6 porcji (naczynie o wymiarach 20x30 cm):

Sos beszamelowy

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa siekamy w malakserze lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. 
  2. Na oliwie szklimy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy warzywa, mieszamy, dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. Dodajemy wszystkie przyprawy, przesmażamy, zalewamy winem. Dusimy bez przykrycia ok. 5 minut. Zalewamy pomidorami, dusimy 10 minut.
  3. W osobnym garnku rozgrzewamy masło. Dodajemy przyprawy i mąkę. Przesmażamy robiąc zasmażkę po czym delikatnie, cały czas mieszając trzepaczką wlewamy zimne mleko. Mieszamy do czasu aż sos będzie miał aksamitną konsystencję.    
  4. Na dno naczynia do zapiekania wlewamy odrobinę oliwy. Rozsmarowujemy. Układamy warstwowo : makaron - sos warzywny - makaron - sos warzywny-makaron-sos warzywny-makaron-sos beszamelowy.
    Wierzch posypujemy parmezanem.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy jeszcze lazanię na 15 minut. Po tym czasie można wyjąć z piekarnika.  




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved