Img

Zapiekanka włoska. Przepyszna ;)

Idealna na obiad w leniwe, sobotnie popołudnie. Można przygotować ją przed południem, a w porze obiadowej włożyć do piekarnika i zapiec.
Co to oznacza?
To drogie Panie, że jeśli Wasz mąż lub partner należy do grupy tych nie gotujących panów, to możecie przygotować zapiekankę, zniknąć w porze obiadowej w sobie tylko wiadomym miejscu, a facet i Wasze dzieci z głodu nie ucierpią ;)
Zapiekanka włoska. Z kurczakiem, papryką, pomidorami i parmezanem. Genialnie zapieczona. 
Czyż te chrupiące kawałki z wierzchu nie są najsmaczniejsze?

Gorąco polecam ;)

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 490 kcal

Składniki na zapiekankę dla 4 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojonego w kosteczkę kurczaka oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Skrapiamy octem winnym. Odstawiamy na noc do lodówki.
  2. Na oliwie szklimy drobniutko pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso. Przesmażamy aż zmieni kolor. Zdejmujemy z patelni.
  3. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kawałki paprykę i pieczarki. Przesmażamy aż lekko zmiękną. Ponownie dodajemy mięso. Zalewamy passatą pomidorową i ketchupem. Dusimy 3-4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. 
  4. Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem. Posypujemy parmezanem. Zapiekamy 15-20 minut w 200 stopniach.
    Gotową zapiekankę posypujemy świeżymi liśćmi bazylii.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved