Rolada drobiowa z pieczarkami w pelerynce z szynki parmeńskiej

Kochani, dziś mam dla Was coś eleganckiego w sam raz na świąteczny obiad w pierwszy, lub drugi dzień świąt.
Rolada drobiowa z pieczarkami i serem, owinięta szynką parmeńską.
Uwielbiam ją. Jest taaaka pyszna!!!!
Podaję ją z miksem warzyw gotowanych na parze (marchew, brokuły, kalafior) przesmażonych na klarowanym maśle z czosnkiem, oraz pieczonymi ziemniakami z rozmarynem.
Nie robię sosu. Uważam, że jest zbędny.

 

Kaloryczność:
Cała rolada ma ok. 600 kcal
Jedna rolada jest dla 2 osób. Na talerzu polecam serwować pokrojoną w plastry.

Składniki na dwie porcje:

Sposób przygotowania:

  1. Fileta z kurczaka kroimy na zakładkę, tak aby powstała płaska powierzchnia. Rozbijamy cienko. Nacieramy solą i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Odstawiamy do lodówki na godzinę. 
  2. Pieczarki drobno ścieramy. Cebule drobno siekamy.
  3. Na klarowanym maśle szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki. Smażymy aż woda z pieczarek całkowicie odparuje. Studzimy. 
  4. Wystudzony farsz mieszamy ze startym na tarce serem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Na filecie z kurczaka rozsmarowujemy farsz. Zawijamy w rulon i obkładamy szynką parmeńską.
  6. Na patelni kładziemy fileta w taki sposób, aby końcówki szynki parmeńskiej zesmażyły się jako pierwsze co je sklei i zapobiegnie odklejaniu się. Po minucie przekręcamy na drugą stronę. Smażymy minutę. 
  7. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wstawiamy fileta w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 25-30 minut. Przed rozkrojeniem odstawiamy na 15 minut aby mięso odpoczęło.




Copyright 2018 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved