Potrawka z soczewicy i batatów garam masala – mój posiłek po treningu
Kochani, tak jak prosiliście wczoraj na facebooku i na instagramie (w ankiecie na instastory 62% osób było za tą potrawą, 38% za publikacją potrawy świątecznej) podaję Wam przepis na moją wczorajszą potrawę po 2 godzinach ostrego wycisku na korcie tenisowym. Z podanych składników wychodzą albo 4 porcje obiadowe, albo 6 porcji potreningowych. Jeśli zrobicie z połowy porcji, macie potrawę na 3 treningi.
Potrawka z soczewicy i batatów garam masala. Pyszna, aromatyczna, do przygotowania w 25 minut.
Nie będzie jej bez mieszanki przypraw garam masala. To mieszanka która jest w moim świątecznym zestawie prezentowym. Jest w nim także dodana tu papryczka peperoni. Pamiętajcie, że kupując cokolwiek w tym sklepie na hasło qchenne macie rabat.
Polecam tę potrawę. Jest idealna po treningu, do pracy lub szkoły do lunchboxa, lub po prostu na kolację.
100 gramów soczewicy ma 23 gramy białka. Orzechy nerkowca 18 gramów.
Składniki dla 4 osób:
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- pół szklanki czarnej soczewicy
- 2 bataty
- 2 łyżki oliwy
- duża czerwona cebula
- łyżka przyprawy garam masala
- szczypta suszonej papryczki peperoni (ilość wedle uznania, ja daję więcej)
- 250 ml wody
- 200 ml mleczka kokosowego
- szklanka orzechów nerkowca
Sposób przygotowania:
- Na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę. Dodajemy soczewicę, pokrojone w kosteczkę bataty i garam masalę. Przesmażamy. Solimy. Zalewamy wodą . Gotujemy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wody.
- Pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe. Doprawiamy papryczką.
- Orzechy podprażamy krótko na suchej patelni. Posypujemy gotową już potrawę.