Img

Wigilijne paszteciki z leśnymi grzybami i kapustą

Nie wyobrażam sobie świąt bez pasztecików z leśnymi grzybami i kiszoną kapustą. Nie jemy ich w Wigilię do barszczu, barszcz jemy z uszkami :) Do barszczyku można zjeść je w sylwestra.
W święta wyjadamy je ot, tak, po prostu. Dzieci potrafią zjeść ogromne ilości ;)
Robię je oczywiście wcześniej i mrożę.  W ostatni weekend przed świętami będę jeszcze dorabiała ponieważ za dużo amatorów tej przekąski kręciło się ostatnio po kuchni ;)
Polecam ;)

Kaloryczność:
Jeden pasztecik ma ok. 50 kcal

Składniki na farsz:

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę i grzyby wkładamy do szybkowara. Zalewamy wodą.  Zamykamy pokrywę. Podgrzewamy na maksymalnym ogniu do momentu puszczenia pary. Następnie zmniejszamy gaz na 30% i gotujemy 15 minut. Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie. Farsz jeśli jest taka potrzeba odsączamy z wody, mielimy w maszynce lub w TM. Mieszamy z cebulą. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Jeśli nie macie szybkowara, grzyby należy namoczyć w wodzie przez noc i razem z wodą w której się moczyły dodać do kapusty. Gotować 60 minut na małym ogniu, ostudzić, odsączyć z wody, zmielić w maszynce i połączyć z podsmażoną cebulą. 

Składniki na ciasto z którego wyjdzie ok. 40 pasztecików:

UWAGA! Składniki przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta, należy dwie godziny wcześniej wyjąć z lodówki.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko leciutko podgrzewamy. Dodajemy cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy na 2-3 minuty.
  2. Mąkę przesiewamy przez sito. Ucieramy z masłem. Dodajemy żółtka, sól i rozpuszczone w mleku drożdże.
  3. Wyrabiamy ciasto. Jeśli macie robota planetarnego, będzie do tego celu idealny. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale ma być sprężyste jak plastelina.
  4. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy prostokąt. Dzielimy go na dwa paski. Na każdym układamy ścieżkę farszu.Zawijamy w rulon. Kroimy na 5 cm kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem jaja. W każdym kawałku, wykałaczką robimy cztery dziurki. 
  5. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym o 200 stopni (termoobieg).

 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved