Img

Świąteczna pieczona karkówka. Mój rodzinny przepis!

Kochani, dziś zdradzam Wam mój rodziny, wiekowy przepis. Długo się zastanawiałam, czy to zrobić, bo ta receptura jest mi bardzo bliska. Wiąże się z nią mnóstwo pięknych wspomnień.
Ta pieczona karkówka lądowała na stole w moim domu i w święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc. Razem z pasztetem i jarzynową sałatką była symbolem. Jako małe dziecko zawsze wiedziałam, że co jak co, ale na pewno pojawi się na stole ;)

Polecam Wam całym sercem ;)

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Mięso nacinamy (małym nożykiem robimy w nim dziury). W nacięcia wciskamy przekrojone na pół (wzdłuż) ząbki czosnku. Jeśli ząbek jest mały, można wcisnąć cały. Jeśli jest duży, można przekroić go wzdłuż, na cztery części.
  2. Nadzianą czosnkiem karkówkę obficie nacieramy gruboziarnistą solą. Obsypujemy majerankiem (z każdej strony), obkładamy pokrojoną w plastry cebulą, wkładamy do pojemnika lub naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.
  3. Zamarynowaną karkówkę (razem z cebulą) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 90 minut. Pieczemy bez przykrycia, z termoobiegiem.

UWAGA! Pieczmy godzinę na każdy kilogram mięsa. Jeśli więc pieczemy duży, 3 kilogramowy kawał mięsa, pieczemy 3 godziny.

 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved