Makaron w sosie serowym ze szpinakiem i dodatkami

Kochani, jak już mówiłam na instastory, i pisałam Wam na instagramie i facebooku, to nie jest danie dietetyczne ;) ale zrobiłam je i zjadłam z ogromnym apetytem ;) 
Po chorobie moja waga łazienkowa pokazywała 2 kilogramy na minusie, wróciło mi poczucie smaku i węch, więc postanowiłam to uczcić. Makaron w sosie serowym, ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i lekko podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi wydał mi się daniem wprost idealnym na tę okoliczność. Nie żałowałam tego wyboru. Był obłędnie, rozpustnie dobry ;)
Jeśli zdarzy Wam się podobna okazja jak moja, polecam.

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok 520 kcal

Składniki na obiad dla 4 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Na oliwie szklimy pokrojoną w drobna kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy szpinak, przesmażamy aż straci objętość.
  2. Ser ścieramy na drobnej tarce (w TM rozdrabniamy na pył). Mieszamy z zimnym mlekiem i mąką. Wlewamy na patelnię i podgrzewamy aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby rozrzedzamy go wodą lub mlekiem. 
  3. Gotowy sos doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem. Dekorujemy pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami i lekko podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.




Copyright 2019 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved