Wegański lunchbox – strączkowe risotto

Lunchbox do zabrania do pracy idealny dla wegetariań i wegan. Ryż a'la risotto z zielonym groszkiem i fasolką, podkręcony cebulką, musztardą francuską i kiszonym ogórkiem. Zawiera 9 gramów białka na porcję.
Danie bardzo proste, aromatyczne, wyraziste w smaku, po prostu pyszne. 
Szykuję dla Was post na temat diety wegetariańskiej i wegańskiej, ale to o czym powiedziałam jakiś czas temu na story, że nie ma mowy tego rodzaju dietach bez roślin strączkowym jest absolutną podstawą. Jeśli nie lubicie strączków, zapomnijcie o przejściu na wegetarianizm czy weganizm.

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 330 kcal

Składniki na 4 porcje:

Sposób przygotowania:

  1. Na oliwie w wysokim garnku, woku lub wysokiej patelni szklimy pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy surowy ryż. Przesmażamy. Zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy bez przykrycia ok. 4-6 minut. Dodajemy groszek i pokrojonego w kosteczkę kiszonego ogórka. W razie potrzeby dolewamy bulionu. Gotujemy aż ryż zmięknie, ale ma być al dente.
  2. Dodajemy fasolkę oraz musztardę. Mieszamy, podgrzewamy. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą (jeśli używamy bulionu zamiast wody, a bulion jest doprawiony, dodatek soli może nie być konieczny). 
  3. Gotowe danie posypujemy dowolną zieleniną. 




Copyright 2019 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved