Img

“Musaka” z marynowanym kurczakiem, kaszą i warzywami

"Musaka" bardzo nietypowa bo bez ziemniaków, a z kaszą. Tak naprawdę powinnam nazwać to danie zapiekanką, ale nazwa musaka lepiej przyjęła się u nas w domu. Może dlatego, że w składnikach jest bakłażan ;) 
Umówmy się, nazwa nie jest istotna, liczy się smak, a ten jest obłędny.
Połączenie aromatycznego, marynowanego kurczaka, z warzywami i delikatną kaszą. No i ten ser ........ Pyszne ;)
Jeśli macie mało czasu, kaszę jaglaną możecie zamienić na kaszę kuskus.
Danie w sam raz na obiad lub ciepłą kolację.

Zachęcam do wypróbowania ;)

Kaloryczność:
Cała musaka ma ok. 2400 kcal (6 porcji)
Porcja dla jednej osoby ma ok. 400 kcal 

Składniki na formę o wymiarach 20x30x6:

Marynata do kurczaka:

Sposób przygotowania:

  1. Składniki marynaty ucieramy na gładką masę. Mieszamy z kurczakiem. Ostawiamy na godzinę do lodówki.
  2. Kaszę gotujemy w bulionie w proporcji 1:2.
  3. Bakłażana kroimy w paski, solimy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wycieramy paski bakłażana r ręcznikiem papierowym i kroimy w drobną kosteczkę. 
  4. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i selera naciowego. Dodajemy bakłażana. Przesmażamy aż bakłażan zmięknie. Zalewamy pomidorami i bulionem. Mieszamy z oregano. Gotujemy 20 minut na bardzo małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą, ksylitolem i pieprzem.
  5. Na patelnię wrzucamy kurczaka razem z marynatą. Przesmażamy aż zmieni kolor.
  6. Do wysmarowanego oliwą naczynia wkładamy ugotowaną kaszę. Wyrównujemy powierzchnię. Układamy mięso, a następnie warzywa w sosie pomidorowym. Wierzch obsypujemy wiórkami mozzarelli.
  7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved