Img

Tagliatelle po włosku w 12 minut

To danie, które przygotowuję kiedy naprawdę krucho u mnie z czasem, a akurat nie mam niczego już ugotowanego na dwa dni. Idealne na leniwy weekendowy, zwłaszcza sobotni obiad, z dodatkiem bogatego w rezweratrol czerwonego trunku dla dorosłych smakuje wybornie.
Może nie wygląda, ale połączenie tych składników jest naprawdę kapitalne. Proste, włoskie jedzenie, bez udziwnień, bez spiny i zbędnego myślenia.
W przypadku tej potrawy, sekret tkwi w prostocie i jakości użytych składników dlatego robiąc zakupy, zwracajcie uwagę aby prosciutto było tym za co się podaje, parmezan był parmezanem, a oliwa, oliwą extra virgin.
Genialny aromat bazylii, czosnku, cierpkość pomidorów i słodycz parmezanu.
Uwielbiam ;)

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby (bez parmezanu) ma ok. 380 kcal

Składniki na obiad dla 4 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Na łyżce oliwy podduszamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Zalewamy pomidorami. Dusimy na wolnym ogniu aby odparować wodę. Doprawiamy do smaku solą, ksylitolem i pieprzem.
  2. Bazylię blendujemy razem z oliwą na gładką masę. Dodajemy do sosu już po zdjęciu z ognia. Mieszamy.
  3. Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem. Posypujemy poszarpaną szynką i startym parmezanem.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved