Img

Spring rollsy z łososiem i mango – pycha

Spring rollsy. Genialne na imprezę, na kolację, do lunchboxa lub na piknik.
Uwielbiam to danie ponieważ daje wiele możliwości. My w domu lubimy także z kurczakiem, awokado i samymi warzywami. 
Te dzisiejsze są z mango i łososiem. Jedne z moich ulubionych.
Lekka, sycąca i bardzo zdrowa przekąska. 
Polecam ;)

Kaloryczność:
Jedna cała rolka ma ok. 120 kcal

Składniki na 8 spring rollsów:

Sos:

Sposób przygotowania:

  1. Łososia nacieramy sosem sojowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Studzimy, kroimy w kawałki. 
  2. Wszystkie składniki sosu łączymy i ucieramy na gładką masę.
  3. Mango kroimy w paski. Marchew i ogórka ścieramy na drobnej tarce (ja używam malaksera). Skrapiamy połową sosu. Uciskamy i odstawiamy na 20 minut.
  4. Płat papieru ryżowego moczymy w wodzie. Układamy dodatki. Sałatę, łososia, mango i ogórka z marchewką. Zawijamy jak krokieta. Brzegi delikatnie smarujemy olejem ryżowym aby spring rollsy nie kleiły się do siebie.
  5. Każdą rolkę kroimy na pół. Do każdej połówki wkrapiamy trochę sosu.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved