Wegetariańskie leczo z czerwoną fasolą po włosku

Szybki obiad który jeszcze lepiej smakuje odgrzany następnego dnia. Prosty w przygotowaniu, aromatyczny, bogaty w białko i nadający się do zapakowania do lunchboxa.
Wegetariańskie leczo z czerwoną fasolą po włosku. Polecam serwować z pajdą razowego chleba na zakwasie, ryżem basmati lub zapieczone z dużym makaronem muszelki. Pycha ;)
To danie szczególnie dedykuję wszystkim ograniczającym mięso lub będącym na diecie wegetariańskiej.
Nie pomijajcie parmezanu. Dodaje charakteru ;)

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby bez parmezanu ma ok. 260 kcal

Składniki na obiad dla 4 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojoną w kosteczkę cebulę przysmażamy na rumiano na oliwie. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i cukinię. Przesmażamy aż się zeszklą. Wlewamy pomidory. Dusimy z lekko uchyloną pokrywką przez 5-10 minut. Dodajemy odsączoną i przepłukaną pod wodą fasolę, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut.
  2. Gotowe danie posypujemy świeżą bazylią i parmezanem.




Copyright 2019 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved