Łosoś z musem cytrynowo – jabłkowym na szpinaku

Czy macie już pomysł na dzisiejszy piątkowy obiad?
Co powiecie na rybkę?
Jeśli lubicie pieczonego łososia polecam podać go na szpinaku z musem jabłkowo - cytrynowym.
Szpinak zrobiony w ten sposób smakuje mi chyba najbardziej. Z musztardą francuską, śmietanką i porem.
Uprzedzając pytania ;) Łyżka śmietany 12 % to 24 kcal które zapewne wiele z Was zechce pominąć. Na smaku będzie to duży ubytek więc osobiście uważam że nie warto ;)
Życzę smacznego ;)

 

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 500 kcal

Składniki na obiad dla 2 osób:

Mus jabłkowo - cytrynowy

Szpinak

Sposób przygotowania:

  1. Łososia oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na 15 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut.
  2. Przygotowujemy mus jabłkowo - cytrynowy. Na maśle szklimy drobniutko posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Przesmażamy aż jabłko zmięknie. Dodajemy sok z cytryny. Dusimy aż jabłko całkowicie się rozpadnie, a płyn zredukuje. Dodajemy miód i otartą skórkę z cytryny. Mieszamy aż miód się rozpuści. Blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby lekko solimy.
  3. Przygotowujemy szpinak. Na maśle szklimy pora. Dodajemy szpinak. Przesmażamy. Jak straci swoją objętość dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól i pieprz. Przesmażamy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietanę. Mieszamy.
  4. Rybę serwujemy ze szpinakiem i musem.




Copyright 2019 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved