Img

Kurczak garam masala z pieczarkami w aksamitnym sosie

Dziś mam dla Was potrawę w sam raz na majówkową ucztę. Kurczaka garam masala z pieczarkami w aksamitnym sosie. Klasycznie zaproponowałabym podanie go z ryżem jaśminowym, ale z młodymi ziemniaczkami i małosolnym ogórkiem mówię Wam - SZTOS!
Garam masala to mieszanka przypraw wywodząca się z kuchni indyjskiej w skład której wchodzą takie przyprawy jak: 

To mieszanka wprost stworzona do drobiu. Bez problemu kupicie ją w sieci, a warto bo myślę że będzie gościła na blogu dość często ;)  
Z całego serducha polecam ;)

Kaloryczność:
Jedna pałka z kurczaka jedzona bez skóry ma ok. 120 kcal
Łyżka sosu ma ok. 25 kcal

Składniki na 4 porcje:

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka nacieramy solą, przyprawą garam masala, curry i słodką papryką. Wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.
  2. Na klarowanym maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy pałki kurczaka i obsmażamy je z każdej strony na rumiano. Zdejmujemy z patelni.
  3. Na patelnię wrzucamy pokrojone w półtalarki pieczarki. Przesmażamy aż stracą objętość. Dodajemy kurczaka oraz bulion. Gotujemy na małym ogniu przez 30- 40 minut.
  4. Kurczaka wyjmujemy z sosu. Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody. Wlewamy do gotującego się sosu. Mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia. Do śmietany dodajemy 2 łyżki gorącego sosu. Mieszamy. Wlewamy do sosu. Ponownie mieszamy.
    Można posypać świeżą kolendrą lub inną zieleniną.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved