Butter chicken – petarda na każdą okazję!

Po raz pierwszy spróbowałam tego dania w indyjskiej restauracji. Zamówił je nasz synek. Nazwa nie zwiastowała jednak aż takiej petardy. Zakochaliśmy się wszyscy. I ja, i syn i mąż.
Nie mogło być inaczej jak tylko powtórzyć to danie w domu. Kilka zdań z kelnerem, potem z kucharzem i przystąpiłam do działania ;)
Zaryzykowałam też i przygotowałam to danie na uroczystość rocznicy Pierwszej Komunii mojego synka. Oprócz tego były jeszcze dwa inne rodzaje mięsa, ale byłam ciekawa jak moja dość tradycyjna rodzina zareaguje na kuchnię indyjską z którą nie mieli jeszcze styczności. Ich reakcja bardzo mnie zaskoczyła. Była jasnym znakiem że chcą więcej takich kulinarnych eksperymentów ;) 

Butter chicken to kurczak marynowany w jogurcie i aromatycznej mieszance przypraw. Gotowany w sosie na bazie pomidorów, orzechów nerkowca i słodkiej śmietanki.
Niebo!
Polecam nawet jeśli jesteście tradycjonalistami. Jestem przekonana że skradnie Wasze serca.
Danie serwujemy z ryżem, posypane świeżą kolendrą.

Kaloryczność:
Porcja butter chicken (ok. 120 gramów kurczaka + sos)
dla jednej osoby ma ok. 380 kcal

Składniki dla 5 osób :

Marynata:

Sposób przygotowania:

Kurczaka kroimy w kostkę o średnicy +/-  1,5 x 1,5 cm. Przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z jogurtem i przyprawami. Dodajemy mięso. Mieszamy aby każdy kawałek był dobrze pokryty przez marynatę. Wstawiamy do lodówki na całą noc (minimum 5 godzin).

Składniki na sos:

Dodatkowo: świeża kolendra

Sposób przygotowania:

  1. Na maśle przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy orzechy oraz wszystkie przyprawy. Przesmażamy. Dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu przez 15 minut.
    Blendujemy na gładką masę. 
  2. Kurczaka razem z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Przesmażamy z każdej strony. Przekładamy do sosu, mieszamy, dusimy 10 minut.
  3. Dodajemy śmietanę, mieszamy, lekko podgrzewamy.
    Podajemy z ryżem i świeżą kolendrą.




Copyright 2019 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved