Kurczak w majeranku – klasyczny. Do mizerii i młodych ziemniaczków

Dziś mimo poniedziałku mam dla Was propozycję na niedzielny obiad. Tradycyjny, klasyczny kurczak pieczony w majeranku. Soczysty, delikatny, bardzo aromatyczny. Doskonale sprawdzi się na wszystkich rodzinnych uroczystościach. Pasuje do młodych ziemniaczków z koperkiem i najlepszej letniej sałatki czyli mizerii. Robi się praktycznie sam więc jestem pewna że go polubicie. 
Polecam ;)

Kaloryczność:
Jedna pałka ma ok. 100 kcal 

Składniki dla 4 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Klarowane masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy przyprawy, mieszamy, nacieramy kurczaka. Wstawiamy do lodówki na całą noc (minimum 5 godzin).
  2. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Wstawiamy kurczaka. Pieczemy 70 minut.

Mizeria z jogurtem:

Sposób przygotowania:

Ogórki ścieramy na talarki. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, solą i ksylitolem lub cukrem. Sos ma być słodko - kwaśny. Mieszamy z ogórkami. Można dodać świeżego koperku. 




Copyright 2019 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved