Kurczak w majeranku – klasyczny. Do mizerii i młodych ziemniaczków
Dziś mimo poniedziałku mam dla Was propozycję na niedzielny obiad. Tradycyjny, klasyczny kurczak pieczony w majeranku. Soczysty, delikatny, bardzo aromatyczny. Doskonale sprawdzi się na wszystkich rodzinnych uroczystościach. Pasuje do młodych ziemniaczków z koperkiem i najlepszej letniej sałatki czyli mizerii. Robi się praktycznie sam więc jestem pewna że go polubicie.
Polecam ;)
Kaloryczność:
Jedna pałka ma ok. 100 kcal
Składniki dla 4 osób:
- 8 pałek z kurczaka
- 2 łyżki suszonej cebuli
- łyżeczka soli
- 2 łyżki majeranku
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- łyżka klarowanego masła
Sposób przygotowania:
- Klarowane masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy przyprawy, mieszamy, nacieramy kurczaka. Wstawiamy do lodówki na całą noc (minimum 5 godzin).
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Wstawiamy kurczaka. Pieczemy 70 minut.
Mizeria z jogurtem:
- 10 ogórków gruntowych
- 200 ml jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki ksylitolu lub cukru
- pół łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Ogórki ścieramy na talarki. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, solą i ksylitolem lub cukrem. Sos ma być słodko - kwaśny. Mieszamy z ogórkami. Można dodać świeżego koperku.