Jogurtowa “panna cotta” z musem truskawkowym

Temperatura za oknem iście afrykańska, wakacyjna więc postanowiłam zaproponować Wam lekki, niskokaloryczny, orzeźwiający, genialnie chłodzący deser.
Jogurtowa "panna cotta" nie jest tłusta i kaloryczna jak jej klasyczna wersja na bazie śmietany kremówki więc idealnie nadaje się dla osób na diecie lub dbających o sylwetkę. Przygotowuje się ją bardzo szybko i łatwo. Polecam zrobić jej więcej, na na 2-3 dni i serwować z musem truskawkowym lub owocową sałatką .
Lekko, dietetycznie i bardzo smacznie. 
Kaloryczność deseru zależy od użytego jogurtu. Ja użyłam o kaloryczności 69 kcal w 100 gramach.

Kaloryczność:
Porcja ma ok. 200 kcal

Składniki na 4 porcje:

Sos truskawkowy:

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę zalewamy ciepłą wodą. Mieszamy. Odstawiamy na 3-4 minuty. Gorącą wodę mieszamy z ksylitolem do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do żelatyny i mieszamy do uzyskania jednolitej masy lekko podgrzewając. Przelewamy do zimnego naczynia. Studzimy.
  2. Jogurt mieszamy z ziarenkami wanilii. Dodajemy zimną żelatynę. Dokładnie mieszamy trzepaczką. Przelewamy do pojemników. Wstawiamy do lodówki na 4 godziny.
  3. Truskawki blendujemy na gładką masę. Jeśli są słodkie (np. odmiana Honey) wówczas nie trzeba ich niczym dosładzać.
  4. Deser serwujemy z musem truskawkowym i listkami mięty.




Copyright 2019 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved