Img

Lekkie orkiszowe ciasto jogurtowe z owocami i owsianą kruszonką

Mięciutki delikatny spód, warstwa owoców i chrupiąca kruszonka. Do tego kawusia, dobra książka i relaks w cieniu drzew na hamaku lub leżaku. Wiem że jest poniedziałek ;) ale myślę że każdemu będzie lżej na duszy jeśli zacznie już planowanie najbliższego weekendu ;)
Czyż nie ? ;)
Jestem pewna że to ciasto skradnie Wasze podniebienia bo jest naprawdę pyszne.
Robiąc je zwracajcie uwagę na czas miksowania jajek z cukrem. Jest tu kluczowy i nie można go skrócić bo ciasto się nie uda.
Ma jedną wadę! Za szybko znika !

Kaloryczność:
Porcja ciasta (ok. 130 gramów) ma ok. 325 kcal

Składniki na klasyczną blaszkę (25x40 cm - 20 porcji ciasta):

Kruszonka:

Sposób przygotowania kruszonki:

  1. Do naczynia wkładamy mąkę, zmielone płatki, chłodne miękkie masło oraz cukier. Miksujemy do uzyskania grudek.
  2. Przesypujemy do mniejszej miski.Wstawiamy do lodówki na 20 minut.

Przygotowanie ciasta:

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  2. Masło rozpuszczamy i studzimy. Używając widelca roztrzepujemy z jogurtem na jednolitą masę.
  3. Jajka z cukrem miksujemy mikserem na najwyższych obrotach ok. 6-8 minut do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji (prawie budyniowej). Dodajemy jogurt z masłem oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy aż składniki się połączą. 
  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Obkładamy owocami, przykrywamy kruszonką. 
  5. Wstawiamy  do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved