Lekkie orkiszowe ciasto jogurtowe z owocami i owsianą kruszonką
Mięciutki delikatny spód, warstwa owoców i chrupiąca kruszonka. Do tego kawusia, dobra książka i relaks w cieniu drzew na hamaku lub leżaku. Wiem że jest poniedziałek ;) ale myślę że każdemu będzie lżej na duszy jeśli zacznie już planowanie najbliższego weekendu ;)
Czyż nie ? ;)
Jestem pewna że to ciasto skradnie Wasze podniebienia bo jest naprawdę pyszne.
Robiąc je zwracajcie uwagę na czas miksowania jajek z cukrem. Jest tu kluczowy i nie można go skrócić bo ciasto się nie uda.
Ma jedną wadę! Za szybko znika !
Kaloryczność:
Porcja ciasta (ok. 130 gramów) ma ok. 325 kcal
Składniki na klasyczną blaszkę (25x40 cm - 20 porcji ciasta):
- 600 gramów mąki orkiszowej typ 650 lub 700
- 500 gramów jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 300 gramów brązowego cukru
- 100 g masła
- dowolne owoce
Kruszonka:
- 80 gramów mąki orkiszowej typ 650 lub 700
- 70 gramów zmielonych na pyłek płatków owsianych
- 100 g masła
- 70 gramów brązowego cukru
Sposób przygotowania kruszonki:
- Do naczynia wkładamy mąkę, zmielone płatki, chłodne miękkie masło oraz cukier. Miksujemy do uzyskania grudek.
- Przesypujemy do mniejszej miski.Wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
- Masło rozpuszczamy i studzimy. Używając widelca roztrzepujemy z jogurtem na jednolitą masę.
- Jajka z cukrem miksujemy mikserem na najwyższych obrotach ok. 6-8 minut do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji (prawie budyniowej). Dodajemy jogurt z masłem oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy aż składniki się połączą.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Obkładamy owocami, przykrywamy kruszonką.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.