Img

Jagodzianki z dużą ilością jagód

Sobotni poranek. Budzę się jak do pracy mimo iż mogłabym pospać. Wszyscy domownicy śpią, łącznie z psami.
W lodówce jagody na koktajl i drożdże na obiecaną w tygodniu pizzę. W głowie rodzi się myśl "a gdyby tak zaskoczyć ich jagodziankami". Od pomysłu do realizacji to u mnie dużo czasu nie upływa. Biorę się za robotę.
To była doskonała decyzja bo zapach świeżo pieczonego drożdżowego ciasta w domu to zapach dzieciństwa, radości i szczęścia. Nie bez powodu specjaliści od nieruchomości przed wizytą potencjalnych kupców w domu, zalecają upieczenie ciasta. To przywołuje wspaniałe wspomnienia. Chcę aby moje dzieci miały takie wspomnienia dlaczego lubię robić im takie niespodzianki.
Godzina dziesiąta, świeżo zaparzona kawka, świeżutka jagodzianka z ogromną ilością jagód i minimalną ilością ciasta i relaks na tarasie. Obłęd ;)

Polecam do upieczenia w najbliższy weekend ;)

Kaloryczność:
Jedna jagodzianka ma ok. 200 kcal

Składniki na 14 jagodzianek:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Przed rozpoczęciem przygotowania jagodzianek, jajka, drożdże i masła należy wyjąć z lodówki i odstawić na blat na godzinę.
  2. Do ciepłego mleka dodajemy rozkruszone w palcach drożdże i łyżkę cukru. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 5-7 minut.
  3. W tym czasie w dzieży miksera planetarnego umieszczamy mąkę, miękkie masło, jajko i resztę cukru. Dodajemy zaczyn drożdżowy. Zagniatamy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
  4. Na stolnicę sypiemy garść mąki. Kładziemy wyjęte z dzieży ciasto. Zagniatamy razem z mąką.
    Ciasto dzielimy na 14 równych części. Każdą rozwałkowujemy. Na środku kładziemy porcję jagód. Brzegi ciasta zawijamy do środka. Szczelnie zaklejamy. Formujemy zgrabną bułeczkę.
  5. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia brzegami do dołu. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie wierzch jagodzianek smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bez termoobiegu, grzanie góra - dół. Wstawiamy jagodzianki na 17 minut.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved