Soutzoukakia – danie kuchni greckiej. Bezjajeczne i bezmleczne.

Tak, jak obiecałam, zdradzę Wam kilka przepisów na potrawy, które skradły moje serce na Korfu.
Na pierwszy ogień soutzoukakia - obłędne greckie pulpeciki w równie obłędnym sosie.
W oryginale z mięsa wołowego, ale kiedy zrobiłam je z udźca indyka wiedziałam że będę już tak robić zawsze i w takiej wersji zaproponuję je również Wam.
Nie da się opisać tego smaku słowami. Tego trzeba spróbować nie zmieniając w przepisie absolutnie niczego, także dodatku wina które pełni tu kluczową rolę. 
Proszę się nie obawiać, alkohol podczas gotowania wyparowuje, więc potrawę mogą jeść zarówno dzieci, jak i kobiety w ciąży.
Danie bezmleczne (bez laktozy i białek mleka krowiego) i bezjajeczne.
Polecam ;)

 

Kaloryczność:
Jeden pulpecik ma ok. 40 kcal
Łyżka sosu ma ok. 20 kcal

Składniki na 5 porcji (20 pulpecików) :

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobną kosteczkę. 
  2. Na 2 łyżkach oleju szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy (oprócz soli) i bułkę tartą. Przesmażamy.
  3. Do zmielonego mięsa dodajemy sól, wino i składniki z patelni. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
  4. Formujemy małe pulpeciki. Obtaczamy w mące ziemniaczanej. Obsmażamy na patelni na oleju. Przekładamy do szerokiego, wysokiego garnka. Polewamy sosem.

Składniki na sos:

Sposób przygotowania:

  1. Na oleju przesmażamy rozgnieciony ząbek czosnku. Dodajemy bardzo drobno posiekaną paprykę. Przesmażamy ze wszystkimi przyprawami oraz koncentratem pomidorowym.
  2. Pokrojone w kosteczkę pomidory oraz wino umieszczamy w blenderze. Blendujemy na gładką masę. Wlewamy do garnka. Dodajemy paprykę z czosnkiem i przyprawami z patelni.Mieszamy i podgrzewamy aż składniki się połączą.
  3. Sosem zalewamy pulpety. Dusimy 20 minut.




Copyright 2019 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved