Img

Batat zapiekany z warzywami i sosem musztardowo – pomarańczowym

Moja wczorajsza kolacja. Zapiekany z warzywami i parmezanem batat, podany z sosem musztardowo - pomarańczowym oraz sosem czosnkowym. Do wyboru.
Nie będę opisywała Wam smaku tego dania. Powiem jedno - zakochacie się. Tego trzeba spróbować.
Kluczem jest moja mieszanka przypraw oraz dodatki. Zarówno warzywa jak i sosy.

Polecam także na obiad ;)

 

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby (bez sosu) ma ok. 400 kcal

Składniki dla 3 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Obranego ze skóry batata kroimy w paski. Układamy na papierze do pieczenia. Przyprawy mieszamy w miseczce, posypujemy bataty.
  2. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smażymy 3-4 minuty.
  3. Farsz z patelni nakładamy na plastry batata. Posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
  4. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżą kolendrą.

Sos czosnkowy - 90 kcal

Sposób przygotowania:

Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy przyprawy. Mieszamy. 

Sos musztardowo pomarańczowy - 500 kcal 

Potrzebujemy: wysokiego garnka, metalowej niski, trzepaczki.

Sposób przygotowania:




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved