Dieta low FODMAP – KURCZAK W JARZYNACH

Kurczak w jarzynach to propozycja obiadowa dla osób stosujących dietę ubogą w słabo absorbowane, ulegające fermentacji węglowodany o krótkim łańcuchu (FODMAP). 

Dieta ograniczająca FODMAP (oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole) jest obecnie uznaną międzynarodową strategią w zaburzeniach dyspeptycznych i czynnościowych przewodu pokarmowego min. przy zespole jelita nadwrażliwego (IBS), oraz współistniejącym zespole przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO). 
Zapraszam do lektury poniższych wpisów :

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) – poradnik pacjenta cz.1

Dieta low FODMAP - poradnik pacjenta cz. 2

Dania lekkostrawne na ogół są mdłe i bez polotu. Jestem przekonana że mój lekkostrawny kurczak w jarzynach z nutą indyjską skradnie Wasze kubki smakowe ;)
Polecam ;)

Kaloryczność:
Porcja ma ok. 300 kcal

Składniki na 2 porcje:

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy w kawałki. Nacieramy solą, pieprzem, curry i kuminem. Odstawiamy na noc do lodówki.
  2. Zamarynowane mięso oprószamy mąką, obsmażamy lekko na klarowanym maśle. Dodajemy pokrojoną w półtalarki marchew i pietruszkę oraz drobno pokrojoną łodygę selera naciowego. Zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut.
  3. Dodajemy mleko kokosowe. Zagotowujemy. Dodajemy świeży koperek.




Copyright 2019 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved