Wegetariańska faszerowana papryka

Kochani dziś mam dla Was propozycję na pyszną kolację, którą możecie zabrać także jutro na obiad do pracy.  Wegetariańska faszerowana papryka. Pyszna, aromatyczna, wbrew pozorom szybka i bardzo prosta w przygotowaniu.
W sam raz na obiad, kolację lub do lunchboxa. Smakuje i na zimno i na ciepło.

Kluczowym składnikiem oprócz warzyw i sera jest kasza jaglana. Zachęcam Was do tego aby jeść ją częściej ponieważ działa odkwaszająco, odśluzowująco, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.
Powstaje z prosa. Ze wszystkich kasz ma najwięcej witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Zawiera także dużo nazywanej witaminą młodości witaminy E, pozytywnie wpływającej na pamięć i koncentrację lecytyny oraz genialnie działającej na skórę, włosy, paznokcie oraz zapobiegającej odwapnianiu kości krzemionki.
Polecam jeść ją zwłaszcza w okresie kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia i różnego typu infekcje. Dotyczy to zwłaszcza dzieci.
Aby kasza jaglana nie była gorzka, należy wsypać ją do wrzątku a następnie odsączyć i przelać zimną wodą.
Potrawa bezglutenowa i bezjajeczna.

 

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby (dwie połówki papryki) ma ok. 470 kcal

Składniki dla 2 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę przekrawamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
    W tym czasie przygotowujemy resztę składników.
  2. Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem, czekamy chwilę, następnie przelewamy na sitku zimną wodą. Wsypujemy do garnka. Gotujemy w osolonej wodzie (dwa razy więcej wody niż kaszy). Odstawiamy.
  3. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz bardzo drobno posiekaną łodygę selera naciowego. Przesmażamy. Dodajemy kumin, zioła prowansalskie, słodką paprykę i pieprz. Przesmażamy. Solimy do smaku.
  4. Wyjmujemy papryki z piekarnika, napełniamy farszem, wierzch obkładamy kawałkami mozzarelli.
  5. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 - 20 minut.
  6. Upieczone papryki już na talerzu przyozdabiamy listkami bazylii.




Copyright 2019 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved