Img

Słodko – ostre skrzydełka w bajecznej marynacie

Skrzydełka w bajecznej marynacie. Słodko - ostre. Delikatne, aromatyczne. Na niedzielny obiad, oraz grillową weekendową imprezę.
Wrzesień szykuje się ciepły więc jestem pewna że nie raz wykorzystacie ten przepis ;)
Jeśli zdecydujecie się robić skrzydełka  na grillu, najpierw podpieczcie je w piekarniku zgodnie z recepturą, ale nie 70, a 60 minut. Na grilla połóżcie dosłownie na 10 minut "dla aromatu".

Kaloryczność:
Jedno skrzydełko ma ok. 150 kcal

Do przygotowania 12 skrzydełek

Składniki marynaty:

Sposób przygotowania marynaty:

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, miód, sos sojowy oraz przyprawy. Mieszamy podgrzewając.

Sposób przygotowania skrzydełek:

  1. Skrzydełka wkładamy do pojemnika z pokrywką, dodajemy marynatę, zamykamy pudełko, potrząsamy aż składniki marynaty dokładnie pokryją skrzydełka. Wstawiamy do lodówki na 4 godziny.
  2. Zamarynowane skrzydełka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Wstawiamy blaszkę ze skrzydełkami. Pieczemy 70 minut.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved