Cukinia faszerowana po włosku
Połączenie jesieni która rozgościła się już na dobre, ze wspomnieniem tegorocznych podróży do Włoch.
Doskonała na obiad, kolację lub na zimno do lunchboxa.
Cukinia faszerowana po włosku. Z suszonymi pomidorami, oliwkami, aromatycznymi ziołami i genialną mozzarellą.
Prosta i szybka w przygotowaniu. W sam raz na dziś. Polecam ;)
Ja uwielbiam tę recepturę i jestem pewna że i Wam zasmakuje ;)
Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 380 kcal
Składniki dla 4 osób:
- 2 spore cukinie (jedna połówka na osobę)
- 100 gramów pełnoziarnistej kaszy kuskus
- 125 gramów sera mozzarella
- 100 gramów suszonych pomidorów (z oleju)
- 100 gramów czarnych oliwek bez pestek
- łyżka ziół prowansalskich
- pieprz,
- 3 łyżki oliwy z oliwke
- 2 ząbki czosnku
- średnia cebula
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy przekrojone na pół cukinie. Podpiekamy przez 15 minut.
- Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek.
- Kuskus przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu.
- Suszone pomidory i oliwki drobniuteńko siekamy.
- W misce mieszamy umieszczamy kuskusa, cebulę z czosnkiem oraz oliwki z suszonymi pomidorami. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Cukinie wyjmujemy z piekarnika. Grzanie zmniejszamy do 180 stopni. Wydrążamy środek (polecam wykorzystać go do zupy - krem z zielonych warzyw). Łódeczki cukinii wypełniamy farszem. Obsypujemy startą mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
- Gotowe danie obsypujemy listkami bazylii.