Img

Rozgrzewające zupy: krem z pieczonej dyni i pieczonych warzyw w dwóch wersjach

Krem z dyni gotował chyba każdy kto lubi to jesienne warzywo. Ale czy znacie smak kremu z pieczonej dyni? I z pieczonych warzyw?
Smak jest nieporównywalny ponieważ zawarty w warzywach cukier podczas pieczenia karmelizuje się nadając im charakterystyczny smak.
Przygotowałam dla Was tę wyjątkową zupę w dwóch wersjach. Klasycznej na bulionie drobiowym, oraz na oryginalnym bulionie, z pieczonym batatem i mlekiem kokosowym.
Zachęcam do wypróbowania obydwu wersji.
Jestem ciekawa która zasmakuje Wam bardziej ;)

Kaloryczność:
Porcja zupy z 2 łyżkami pestek dyni ma ok. 250 kcal
Dotyczy obydwu wersji zupy

Wersja pierwsza

Składniki na ok. 8 porcji:

Sposób przygotowania:

  1. Dynię oraz pietruszkę i marchewkę ze skórą układamy na papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. 
  2. Na maśle przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pokrojonego w kosteczkę ziemniaka. Przesmażamy. Zalewamy wodą do zakrycia. Gotujemy aż ziemniak będzie miękki. 
  3. Wyjmujemy warzywa z piekarnika. Studzimy. Marchew i pietruszkę obieramy ze skóry. Kroimy w kawałki. Miąższ dyni za pomocą łyżki oddzielamy od skóry.
  4. Do garnka wkładamy miąższ dyni, marchew i pietruszkę. Zalewamy gorącym bulionem. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy curry, pieprzem i solą (ilość zależna od stopnia doprawienia bulionu).
  5. Zupę podajemy z pestkami dyni.

Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy bulionu.

Wersja druga

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Dynię, batata, pietruszkę i marchewkę ze skórą układamy na papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. 
  2. Warzywa wyjmujemy z piekarnika. Studzimy. Marchew, batata i pietruszkę obieramy ze skóry. Kroimy w kawałki. Miąższ dyni za pomocą łyżki oddzielamy od skóry.
  3. Na oliwie przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy upieczone warzywa, zalewamy gorącym wywarem. Blendujemy na gładką masę.
  4. Do garnka wlewamy mleko kokosowe. Mieszamy. Doprawiamy kuminem, imbirem, pieprzem i solą (ilość zależna od stopnia doprawienia bulionu).
  5. Zupę podajemy z pestkami dyni.

Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy bulionu.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved