Img

Intermittent Fasting (IF) – na czym polega i czy schudniesz na tym więcej?

Żyjemy w czasach kiedy dostęp do żywności jest wręcz nieograniczony.
Zapomnisz kanapki do pracy? Na prawo od wejścia jest automat z batonami.
Masz zły humor? Po drodze na przystanek autobusowy jest genialna piekarnia i te pyszne bajgle z makiem.......
Lunch z dostawą pod samo biurko od "Pana Knapki", imieniny koleżanki i nieplanowany kawałek serniczka tudzież dwa.  Dojadasz po dziecku, podjadasz podczas przygotowywania jeszcze zanim regularny posiłek pojawi się na stole…….
Nie masz czasem wrażenia że Twój żołądek pracuje bez chwili wytchnienia?
Ledwo co strawi, a już ma następną pracę do wykonania ……

A teraz cofnijmy się 80 lat do tyłu. 100 lat do tyłu, czy jeszcze dalej. Okresowe powstrzymywanie się od jedzenia było dawniej czymś naturalnym. Ludzie jedli o wyznaczonych porach i nie podjadali kiedy mieli na to ochotę (no może poza małymi wyjątkami) z prostej przyczyny. Jedzenia nie mieli w nadmiarze.

W dzisiejszych czasach nadmiar jedzenia jest dużym problemem ponieważ jest prostą drogą do insulinooporności, cukrzycy typu II, nadwagi, otyłości i chorób metabolicznych.

Czy zatem okresowy post, jak często można przeczytać w internecie można traktować jako metodę zapobiegawczą oraz rodzaj diety odchudzającej bez konieczności liczenia kalorii i zwracania uwagi na rodzaj spożywanych pokarmów?

Jak to w dietetyce bywa, odpowiedź nie jest oczywista bo i Tak i Nie


Intermittent Fasting w wolnym tłumaczeniu oznacza post przerywany i polega na spożywaniu posiłków w określonym oknie czasowym. Najpopularniejsza wersja to 8/16 polegająca na tym że jemy tylko przez 8 godzin w ciągu dnia, natomiast w ciągu pozostałych 16 dozwolone jest jedynie picie wody. Możemy też pościć (pijąc jedynie wodę) w wybrany dzień lub dwa w tygodniu, a „zaoszczędzone” kalorie nadrobić w pozostałe dni.

Jak to wygląda w praktyce?

Możemy zjeść śniadanie o 8 rano i dzień zakończyć kolacją o 16-tej. Możemy zacząć dzień późnym śniadaniem o 10-tej i zakończyć go kolacją o 18-tej. Możemy jeść w poniedziałek, wtorek, środę, piątek i niedzielę, a nie jeść w czwartek i sobotę.
W czasie okna żywieniowego możemy jeść zgodnie z zapotrzebowaniem energetycznym, lub zastosować deficyt mający na celu redukcję masy ciała.

Ktoś z zapotrzebowaniem 2000 kcal w trakcie 8 godzinnego okna żywieniowego może mieć wrażenie że je cały czas. Z drugiej strony osoba na deficycie, może mieć problem rano i wieczorem zwłaszcza jeśli wstaje wcześnie i dość późno kładzie się spać.

Będą osoby którym taki model będzie pasował idealnie. Wolne zawody, osoby pracujące z domu które wstają dość późno, zaczynają dzień od kawy i maili i jedzą późne śniadanie powiedzmy o tej 10-tej. Wówczas kolacja o 18-tej będzie dla ich idealnym zakończeniem dnia.

Założenia IF musimy więc dopasować do siebie. Upodobań, stanu zdrowia, stylu życia i celu jaki chcemy osiągnąć.

Czy IF sprzyja redukcji masy ciała oraz terapii nadwagi i otyłości?

Jesteś w błędzie myśląc, że stosując IF możesz jeść wszystko, nie licząc kalorii. To tak nie działa.
Zasadniczo nie wykazano znaczącej różnicy między zastosowanymi restrykcjami w ujęciu przerywanym, w porównaniu z zastosowaniem diety z deficytem w ujęciu ciągłym. Obydwie strategie doprowadziły u badanych do zakładanej redukcji masy ciała i uzyskania korzyści zdrowotnych.

IF - korzyści zdrowotne

Post przerywany w połączeniu z deficytem energetycznym jest skuteczną opcją terapeutyczną dla pacjentów z zaburzonym metabolizmem glukozy, lipidów oraz zespołem metabolicznym:

Post zaktualizowany - stan wiedzy na 06.2022

Źródła:




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved