Lunchbox – penne z brokułami w korzennym sosie serowym z dynią
Pyszny, aromatyczny, szybki, wegetariański obiad do zapakowania do pojemnika i zabrania do pracy, szkoły lub na wyjazd.
Penne z brokułami w korzennym sosie serowym z dynią.
Nieoczywiste połączenie, zaskakujący smak. Wypróbujcie koniecznie ;)
Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 500 kcal
Składniki dla 2 osób:
- 140 gramów makaronu razowego penne,
- 100 gramów brokułów,
- 100 gramów dyni,
- 125 gramów naturalnego serka typu Philadelphia,
- pół łyżeczki curry,
- pół łyżeczki imbiru,
- pół łyżeczki miodu,
- sól, pieprz,
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy al dente.
- Dynię kroimy w kosteczkę. Lekko podlewamy wodą, gotujemy do miękkości. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy miód, curry, imbir i sól. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodajemy serek. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem.
- Brokuły gotujmy na parze, kroimy w małe kawałki. Dodajemy do sosu. Całość mieszamy z makaronem.