Img

Śniadanie białkowo-tłuszczowe. Jajka na warzywach!

Jajka na warzywach to najprostsze białkowo - tłuszczowe śniadanie świata.
Warzyw można użyć dowolnych, a kluczem do genialnego smaku jest ich porządne przesmażenie aby skarmelizować zawarty w nich cukier, oraz dodatek przypraw. 
Ja użyłam czosnku niedźwiedziego, soli i pieprzu. Kropkę nad i postawił szczypiorek nadając całości delikatnej ostrości.

Polecam ;)  

Kaloryczność:
Porcja ma ok. 400 kcal

Składniki na porcję dla jednej osoby:

Sposób przygotowania:

  1. Na oliwie przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i bakłażana. Lekko rumienimy. Dodajemy czosnek niedźwiedzi. Lekko solimy. Przesmażamy.Wbijamy jajka. Skręcamy ogień. Przykrywamy pokrywką. Smażymy do ścięcia białka. Żółtko ma być miękkie.
  2. Gotowe danie posypujemy sałatą i szczypiorkiem.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved