Img

Makowe szaleństwo – w sam raz na święta

Mak moja miłość. Absolutnie!
Źródło błonnika, wapnia, żelaza, cynku, magnezu, miedzi,manganu oraz witaminy E, A, i D czyli wszystkiego czego każdy z nas potrzebuje.
Działa uspokajająco, a  ponieważ w święta planuję chill przez duże C, sprawdzi się idealnie ;)

Absolutną podstawą na święta, i bazą do dalszego wykorzystania jest masa makowa. Nie sklepowa z puszki pełna chemicznych dodatków, skórki pomarańczowej w cukrze, syntetycznych likierów czy innych dziwnych wypełniaczy. Domowa.
Kochani, nie jest trudno ją przygotować, a jeśli przygotujecie ją raz, już nigdy nie kupicie tej z puszki. Jestem tego pewna. 
Masę makową możecie użyć do kutii, makowca, rogali z makiem, sernika z makiem czy makówek.

Domowa masa makowa

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Mak wsypujemy do wysokiego garnka. Zalewamy 3 szklankami wody, zagotowujemy. Gotujemy 30 minut na małym ogniu często mieszając. Odcedzamy na sitku, studzimy.
  2. Rodzynki i morele zalewamy na godzinę gorącą wodą.  
  3. Wystudzony mak mielimy w maszynce do mielenia na sitku o najmniejszych oczkach. Mielimy ponownie razem z odsączonymi na sitku rodzynkami i morelami.
  4. W dużym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy miód. Podgrzewamy aż składniki się połączą. Dodajemy zmielony mak z bakaliami, mielone migdały, skórkę otartą z cytryny i pomarańczy oraz sok z pomarańczy. Dokładnie mieszamy.

Wykorzystajcie masę makową do przygotowania poniższych potraw.

Seromak czyli sernik i makowiec w jednym

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.
Chcąc zrobić ciasto na prostokątnej blaszce do ciasta o standardowych wymiarach należy zrobić z podwójnej porcji.

Składniki na masę makową:

Składniki na masę serową:

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (termoobieg).
  2. Masę makową ucieramy z jajkami. Dodajemy mąkę. Mieszamy.
  3. Ser mielimy trzykrotnie. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  4. Żółtka ucieramy z cukrem i ksylitolem.Dodajemy ser i mąkę. Miksujemy na gładką masę. Na koniec bardzo delikatnie wmiksowujemy ubitą na sztywno pianę z białek. 
  5. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy naprzemiennie masę serową i makową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut.
  6. UWAGA! Ciasta po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika. Drzwiczki należy delikatnie uchylić podpierając drewnianą łyżką i zostawić do ostygnięcia.

Makóweczki

Składniki na ciasto z którego wyjdzie ok. 40 makówek:

UWAGA! Składniki przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta, należy dwie godziny wcześniej wyjąć z lodówki.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko leciutko podgrzewamy. Dodajemy cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy na 2-3 minuty.
  2. Mąkę przesiewamy przez sito. Ucieramy z masłem. Dodajemy żółtka, sól i rozpuszczone w mleku drożdże.
  3. Wyrabiamy ciasto. Jeśli macie robota planetarnego, będzie do tego celu idealny. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale ma być sprężyste jak plastelina.
  4. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy prostokąt. Dzielimy go na dwa paski. Na każdym układamy ścieżkę farszu.Zawijamy w rulon. Kroimy na 5 cm kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem jaja. W każdym kawałku, wykałaczką robimy cztery dziurki. 
  5. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym o 200 stopni (termoobieg).

 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved