Makowe szaleństwo – w sam raz na święta
Mak moja miłość. Absolutnie!
Źródło błonnika, wapnia, żelaza, cynku, magnezu, miedzi,manganu oraz witaminy E, A, i D czyli wszystkiego czego każdy z nas potrzebuje.
Działa uspokajająco, a ponieważ w święta planuję chill przez duże C, sprawdzi się idealnie ;)
Absolutną podstawą na święta, i bazą do dalszego wykorzystania jest masa makowa. Nie sklepowa z puszki pełna chemicznych dodatków, skórki pomarańczowej w cukrze, syntetycznych likierów czy innych dziwnych wypełniaczy. Domowa.
Kochani, nie jest trudno ją przygotować, a jeśli przygotujecie ją raz, już nigdy nie kupicie tej z puszki. Jestem tego pewna.
Masę makową możecie użyć do kutii, makowca, rogali z makiem, sernika z makiem czy makówek.
Domowa masa makowa
Składniki:
- 300 gramów maku
- 5 łyżek miodu
- 50 gramów masła
- 100 gramów mielonych migdałów
- 50 gramów rodzynek
- 10 suszonych moreli
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- skórka otarta z jednej cytryny
- 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Mak wsypujemy do wysokiego garnka. Zalewamy 3 szklankami wody, zagotowujemy. Gotujemy 30 minut na małym ogniu często mieszając. Odcedzamy na sitku, studzimy.
- Rodzynki i morele zalewamy na godzinę gorącą wodą.
- Wystudzony mak mielimy w maszynce do mielenia na sitku o najmniejszych oczkach. Mielimy ponownie razem z odsączonymi na sitku rodzynkami i morelami.
- W dużym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy miód. Podgrzewamy aż składniki się połączą. Dodajemy zmielony mak z bakaliami, mielone migdały, skórkę otartą z cytryny i pomarańczy oraz sok z pomarańczy. Dokładnie mieszamy.
Wykorzystajcie masę makową do przygotowania poniższych potraw.
Seromak czyli sernik i makowiec w jednym
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.
Chcąc zrobić ciasto na prostokątnej blaszce do ciasta o standardowych wymiarach należy zrobić z podwójnej porcji.
Składniki na masę makową:
- cała domowa masa makowa
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
Składniki na masę serową:
- kilogram półtłustego sera twarogowego
- 5 łyżek brązowego cukru
- 5 łyżek ksylitolu
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki
- laska wanilii
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (termoobieg).
- Masę makową ucieramy z jajkami. Dodajemy mąkę. Mieszamy.
- Ser mielimy trzykrotnie. Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Żółtka ucieramy z cukrem i ksylitolem.Dodajemy ser i mąkę. Miksujemy na gładką masę. Na koniec bardzo delikatnie wmiksowujemy ubitą na sztywno pianę z białek.
- Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy naprzemiennie masę serową i makową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut.
- UWAGA! Ciasta po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika. Drzwiczki należy delikatnie uchylić podpierając drewnianą łyżką i zostawić do ostygnięcia.
Makóweczki
Składniki na ciasto z którego wyjdzie ok. 40 makówek:
- 500 gramów mąki orkiszowej typ max 700 (można użyć tortowej)
- 2 żółtka (białko do posmarowania pasztecików przed upieczeniem)
- 20 gramów drożdży
- 250 g masła
- 125 ml mleka
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- farsz - masa makowa
UWAGA! Składniki przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta, należy dwie godziny wcześniej wyjąć z lodówki.
Sposób przygotowania:
- Mleko leciutko podgrzewamy. Dodajemy cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy na 2-3 minuty.
- Mąkę przesiewamy przez sito. Ucieramy z masłem. Dodajemy żółtka, sól i rozpuszczone w mleku drożdże.
- Wyrabiamy ciasto. Jeśli macie robota planetarnego, będzie do tego celu idealny. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale ma być sprężyste jak plastelina.
- Wyrobione ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy prostokąt. Dzielimy go na dwa paski. Na każdym układamy ścieżkę farszu.Zawijamy w rulon. Kroimy na 5 cm kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem jaja. W każdym kawałku, wykałaczką robimy cztery dziurki.
- Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym o 200 stopni (termoobieg).