Img

Marokańskie tadżin z indykiem

Aromatyczna petarda! Pyszne, szybkie, niezwykłe pulpeciki których sekretem są dodane przyprawy.
Idealne dla dzieci oraz dorosłych na diecie redukcyjnej! Bogate w potas!
Polecam Wam serdecznie mimo iż większość z Was nie ma specjalnego naczynia do przygotowania tego dania czyli tadżin (choć bez problemu kupicie w sieci), ale sekret tkwi w wolnym duszeniu, które tu z uwagi na użyty rodzaj mięsa jest i tak skrócone.
Ta receptura skradnie Wasze kubki smakowe i jestem przekonana, że nie raz ją powtórzycie ;)

Kaloryczność:
Jeden pulpecik z 2 łyżkami sosu ma ok. 40 kcal

Składniki na ok. 40 pulpecików:

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek siekamy drobniutko. Szklimy na łyżce oliwy. Dodajemy kumin, cynamon, imbir, słodką paprykę i pieprz cayenne. Przesmażamy. Dodajemy bułkę tartą. Przesmażamy. 
  2. Masę z patelni mieszamy ze zmielonym mięsem i połową łyżeczki soli. Formujemy małe pulpeciki. Obtaczamy je w mące. Obsmażamy na oliwie. Przekładamy do garnka.
  3. Passatę pomidorową mieszamy z bulionem. Dodajemy pozostałą sól i pieprz. Zalewamy pulpety. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut.
  4. Gotowe pulpeciki posyp świeżą kolendrą lub natką pietruszki.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved