Img

Pulpeciki z dorsza z chipsami z fioletowych ziemniaków i sosem z zielonych warzyw

Obiad w sam raz na piątek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby mógł pojawić się na stole w poniedziałek, czy inny dzień tygodnia, również jako kolacja.
Pulpeciki z dorsza z chipsami z fioletowych ziemniaków i sosem z zielonych warzyw. Pyszne, aromatyczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu danie.

PS: fioletowe ziemniaki nie są tu składnikiem kluczowym. Można użyć zwykłych lub przygotować chipsy z kolorowych marchewek.

Kaloryczność:
Jeden kotlecik ma ok. 70 kcal
Porcja sosu ma ok. 130 kcal
Porcja chipsów ma ok. 240 kcal

Składniki na ok. 12 pulpecików (3 porcje):

Sposób przygotowania:

  1. Rybę i cebulę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy jajko, sól i pieprz. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy bułkę tartą. Mieszamy. Masa ma być zwarta. Jeśli jest zbyt luźna, dodajemy więcej bułki tartej.
  2. Z masy formujemy małe kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oliwie z obydwu stron na złoty kolor.

  Składniki na sos z zielonych warzyw (3 porcje):

Sposób przygotowania:

  1. Na maśle szklimy białą część pora. Dodajemy groszek, sól i pieprz. Przesmażamy. Zalewamy winem. Przesmażamy aż zupełnie wyparuje. Dodajemy mąkę. Przesmażamy. Wlewamy wodę. Mieszamy aż sos zgęstnieje.
  2. Gotowy sos zaklepujemy śmietanką.

Składniki na chipsy z fioletowych ziemniaków (3 porcje):

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  2. Ziemniaki kroimy w 3 mm talarki. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przy użyciu pędzelka kuchennego smarujemy oliwą.
  3. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

Pulpeciki serwujemy z porcją warzyw i chipsami. 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved