Kurczak w stylu orientalnym na chrupiącym placku ziemniaczanym
Któż z nas nie lubi placków ziemniaczanych?
Ja uwielbiam, ale przyznam się Wam do tego, że mało gdzie mi smakują. Uwielbiam te które sama robię. Odciśnięte z nadmiaru wody, bez dodatku mąki, chrupiące, po prostu przepyszne.
Jeśli mi nie wierzycie, musicie sami spróbować. Pamiętajcie że im więcej mąki dodacie do placków, tym więcej wchłoną oleju dlatego ja nie dodaję jej wcale.
Można je podać z jogurtem, sosem "węgierskim" lub kurczakiem słodko kwaśnym w stylu orientalnym i dziś taką wersję chcę Wam zaproponować.
Koniecznie dajcie znać jak smakowało ;)
Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 490 kcal
(jeden placek ma ok. 80 kcal)
(jeden placek ma ok. 80 kcal)
Składniki na placki ziemniaczane dla 4 osób:
- 500 gramów ziemniaków
- pół małej cebuli
- 40 gramów zmielonych drobno płatków owsianych
- 2 jajka
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki zmiel razem z cebulą w maszynce do mielenia mięsa. Przełóż do miski wyłożonej lnianą ściereczką. Zawiń ściereczkę, odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj zmielone płatki, przyprawy oraz roztrzepane jajka. Dokładnie wymieszaj.
- Usmaż na oleju. Odsącz z tłuszczu przy użyciu papierowego ręcznika kuchennego.
Składniki na kurczaka w sosie słodko kwaśnym w stylu orientalnym dla 4 osób:
- 400 gramów fileta z kurczaka
- pół zielonej papryki
- pół czerwonej papryki
- pól puszki ananasa
- szklanka pomidorów (z kartonu) krojonych bez skóry i gniazd nasiennych
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- płaska łyżeczka imbiru
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Mięso marynujemy w soli, pieprzu, sosie sojowym i imbirze. Odstawiamy na 20 minut. Papryki kroimy w 2 centymetrowe piórka. Ananasa w cienkie paski.
- W wysokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka. Obsmażamy aż zmieni kolor. Dodajemy paprykę i ananasa. Przesmażamy. Dodajemy ocet ryżowy i rozpuszczoną w wodzie mąkę. Przesmażamy. Dodajemy pomidory. Zagotowujemy cały czas mieszając.
- Serwujemy z plackiem.