Img

Gulasz mięsny w kremowym sosie pieczarkowym

Danie z kategorii "zrób na dwa dni i miej w zanadrzu do odgrzania". Lepiej smakuje odgrzane niż na świeżo.
Gulasz mięsny w kremowym sosie pieczarkowym. Lubi się z kaszą gryczaną i zielonymi warzywami. Szparagami lub zieloną fasolką szparagową. 
W sam raz na sobotni obiad ;)

Polecam ;)

 

Kaloryczność:
Porcja gulaszu (bez dodatków) dla jednej osoby z sosem ma ok. 280 kcal

Składniki na obiad dla 4 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek i cebulę siekamy w malakserze razem z musztardą. Dodajemy wszystkie przyprawy. Ucieramy na wilgotną pastę. Powstałą pastą nacieramy schab i odstawiamy do lodówki na 72 godziny. 
  2. Zamarynowany schab kroimy w 1,5 centymetrowe plastry, a następnie w podłużne pasy i jeszcze na pół. Każdy kawałek obtaczamy w mące i obsmażamy z obydwu stron na maśle. Zalewamy gorącym bulionem (do zakrycia mięsa). Zmniejszmy ogień do minimum i gotujemy 2 godziny. 
  3. Na łyżeczce masła przesmażamy pokrojone w kawałki pieczarki. Lekko solimy. Smażymy aż pieczarki stracą połowę objętości. Wkładamy do garnka z mięsem 30 minut przed końcem gotowania.   
  4. Z garnka wyjmujemy mięso i tyle pieczarek ile się da. Czubatą łyżkę mąki rozrabiamy w połowie szklanki wody. Wlewamy do garnka, zagotowujemy. Gotujemy aż sos zgęstnieje cały czas mieszając.
  5. Do śmietany dodajemy łyżkę sosu. Mieszamy. Dodajemy kolejną. Mieszamy. Zaklepaną śmietanę wlewamy do garnka z sosem. Mieszamy. Ponownie wkładamy mięso i pieczarki. Mieszamy ze świeżym koperkiem. 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved