Img

Wegetariańskie gołąbki z soczewicą i kaszą gryczaną w aksamitnym sosie pomidorowym

Gołąbki z soczewicą i kaszą gryczaną w aksamitnym sosie pomidorowym to propozycja na wegetariański obiad lub kolację. Pyszne, aromatyczne, sycące. Za sprawą soczewicy i kaszy gryczanej, bogate w białko i żelazo.
Danie które owszem, jest dość pracochłonne, ale można je zrobić na 2-3 dni lub zrobić dużo i zamrozić. Odmrożone i odgrzane nie tracą na smaku. 
Polecam i zapraszam ;)

 

 
Kaloryczność:
Jeden gołąbek o wadze ok. 130 g ma ok. 90 kcal
 
Składniki:
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie 10 minut licząc od zagotowania. Wyłączamy, przykrywamy grubym ręcznikiem i odstawiamy na 20 minut nie odkrywając pokrywki.
  2. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  3. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Dodajemy drobno posiekaną cebulę. Jak się przyrumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażamy. Dodajemy ugotowaną soczewicę. Przesmażamy. Dodajemy kaszę gryczaną. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Ostudzony farsz mieszamy z jajkami.
  4. Z kapusty wycinamy tzw. głąb i gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie. Ugotowaną kapustę wyciągamy i studzimy.
  5. Z lekko wystudzonej kapusty zdejmujemy liście i zawijamy razem z farszem w "gołąbki".
  6. Zawinięte gołąbki układamy dość ciasno w garnku do gotowania na parze. Gotujemy 40 minut.
Składniki na sos pomidorowy:

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebule i czosnek. Szklimy. Dodajemy pomidory. Dusimy 15 minut na małym ogniu często mieszając.
  2. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Do śmietany dodajemy łyżkę gorącego sosu. Mieszamy. Dodajemy kolejną łyżkę. Mieszamy. Zahartowaną w ten sposób  śmietanę wlewamy do reszty sosu i mieszamy.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved