Img

Pasta z łososiem w kremowym sosie serowym

Jak zobaczyłam tego łososia w moim sklepie rybnym wręcz nie mogłam oderwać od niego oczu.
Nie przesadzam ani trochę. Krzyczał "kup mnie" :)
Połowę zjedliśmy stojąc w kuchni przy desce. Ja, mąż i syn. Córka łososia nie lubi. Drugą połowę przeznaczyliśmy na obiad.
Wiedzieliśmy jednak, że tak dobrej ryby, tak smacznej, nie można po prostu wmieszać do sosu i ukryć.
Nie mogliśmy mu tego zrobić. Musiał być wyeksponowany.
Co idealnie podkreśli smak wędzonego łososia?
Sos serowy, pieprz cytrynowy, świeży koperek i sok z limonki.
Jak to dla Was piszę, od razu robię się głodna. 

Kochani znajdźcie takiego łososia w swojej okolicy i zróbcie ten przepis. 
Polecam ;)

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 500 kcal

Składniki na obiad dla 2 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Marchew ścieramy na tagliatelle przy pomocy obieraczki do warzyw. Łososia kroimy w paski.
  2. Na maśle przesmażamy szpinak z czosnkiem aż straci objętość. Odkładamy na bok. Na tę samą patelnię wrzucamy tagliatelle z marchewki. Podlewamy bulionem. Przykrywamy pokrywką. Dusimy aż marchew zmięknie.
  3. Do marchewki dodajemy serek. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Jeśli masa jest za gęsta, dolewamy bulionu. Dodajemy szpinak z czosnkiem, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Na koniec posypujemy świeżym koperkiem.
  4. Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z sosem. Wierzch obkładamy kawałkami łososia. Całe danie skrapiamy sokiem z limonki.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved