Img

Chrupiące placuszki z młodej cukinii

Placuszki które zasmakowały mojemu synowi, który nie lubi cukinii. Ich sekretem jest tajemniczy dodatek który nadaje cudownej chrupkości. To go przekonało ;)

Jestem pewna, że placki w tym wydaniu zasmakują wszystkim, którzy do tej pory podchodzili do placków z cukinii jak do jeża.
Wegetariańskie, idealne na obiad, kolację, a także do zapakowania do pracy do lunchboxa.

Kochani serdecznie Wam polecam, zwłaszcza o tej porze roku bo najlepsze placki są z młodej cukinii która ma delikatny miąższ bez pestek.  

Kaloryczność:
Jeden placek ma ok. 80 kcal
Porcja czterech placków z sosem ma ok.  350 kcal

Składniki na ok. 20 placków:
Sposób przygotowania:
  1. Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Można ugotować dzień wcześniej.
  2. Cukinię ścieramy na grubej tarce. Wkładamy na sitko i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy z nadmiaru wody i wkładamy do miski.
  3. Dodajemy kaszę, jajka oraz przyprawy. Mieszamy.
  4. Na koniec mieszamy z bułką tartą i koperkiem.
  5. Smażymy na oliwie.
  6. Po usmażeniu odsączamy z każdej strony na ręczniku papierowym.
  7. Serwujemy z sosem czosnkowym i świeżym koperkiem.

Sos czosnkowy:
Sposób przygotowania:
  1. Jogurt mieszamy z ksylitolem, solą, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. W smaku sos ma być słodko - kwaśny. 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved