Img

Wegetariański BOWL z soczewicą i chipsami ziemniaczanymi

Pyszna, sycąca, niebanalna letnia kolacja. Wyglądem i smakiem zadowoli nawet najbardziej wymagających, więc możecie podać to danie nawet na uroczystą okazję. 
Wegetariański, aromatyczny BOWL z soczewicą, suszonymi pomidorami, marchewkowym tagliatelle i chipsami ziemniaczanymi.
20 gramów białka na porcję, niski indeks glikemiczny. Źródło żelaza (porcja zaspokaja 30% dziennego zapotrzebowania na żelazo), witamin z grupy B w tym kwasu foliowego, cynku, magnezu, potasu i wapnia.
Polecam. Będziecie zaskoczeni smakiem ;)

Danie idealne na diecie wegetariańskiej, wegańskiej, bezglutenowej, bezmlecznej, bezjajecznej.

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 488 kcal

Składniki na kolację dla 2 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki kroimy w talarki. Używając silikonowego pędzelka smarujemy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
  2. Marchew ścieramy na tagliatelle przy pomocy obieraczki do warzyw. Umieszczamy w garnku razem z pokrojonymi w kawałki pomidorami z zalewy oraz soczewicą. Zalewamy bulionem. Gotujemy 15 minut.
  3. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
  4. Danie serwujemy z chipsami ziemniaczanymi. Posypujemy lekko podprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika i drobno posiekaną natką pietruszki.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved