Img

Wegetariańskie leczo na zimę – baza do potraw

W dzisiejszych czasach mamy możliwość zakupienia papryki czy cukinii okrągły rok. Bez najmniejszego problemu kupimy te warzywa zarówno w sierpniu czy wrześniu, jak i styczniu czy lutym jednak o tej porze roku, w sezonie, papryka jest tak cudownie słodka i pyszna, że aż żal nie przerobić jej w słoiki na zimę.
Ja co roku przygotowuję z niej, ale i z cukinii, cebuli i czosnku wegetariańskie leczo które stanowi zimową bazę do wielu moich potraw. Sosu do pulpetów, sosu do chakalaki z cieciorką, dań z makaronem, ryżem czy wszelkiego typu zapiekanek.
W przygotowanie weków trzeba włożyć trochę pracy, ale w dni kiedy jestem bardzo zapracowana pozwalają przygotować obiad w 15 minut.
Polecam ;)

Składniki na 5 litrowych słoików:

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę kroimy w paski. Cukinię, cebulę i czosnek w drobną kosteczkę.
  2. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę, kroimy w kosteczkę. Wkładamy do garnka, gotujemy 15 minut. Blendujemy na gładką masę.
  3. W wysokim garnku, na oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy paprykę. Przesmażamy aż zmięknie i lekko się przyrumieni.
  4. Do garnka z papryką wkładamy cukinię. Przesmażamy. Zalewamy pomidorami. Dodajemy przyprawy. Gotujemy 30 minut często mieszając.
  5. Gorące leczo wlewamy do słoików. Szybko i mocno zakręcamy. Ustawiamy na zakrętce. Przykrywamy grubym ręcznikiem i zostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie znosimy słoiki do piwnicy. 
  6. UWAGA! Gwinty słoików przed zakręceniem muszą być czyste i suche. Nakrętki suche.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved