Img

Imprezowe kulki z mozzarellą

Niebanalna przekąska na weekendową imprezę ze znajomymi. Mięsne kulki z rozpływającą się mozzarellą.
Na dwa kęsy ;)
W towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw stanowią fajną proporcję obiadową.
Kto ma ochotę?

Kaloryczność:
Jedna kulka ma ok. 50 kcal

Składniki na ok. 20 kulek:

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę. Suszone pomidory mielimy w maszynce razem z mięsem. Dodajemy czosnek i przyprawy. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny (im dłuższy czas marynaty, tym lepiej).
  2. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę. Grubo zmieloną bułkę tartą mieszamy z paprykami, kurkumą i pieprzem cytrynowym. 
  3. Porcję mięsa rozgniatamy w dłoni. W środek wkładamy porcję mozzarelli. Zlepiamy. Formujemy zgrabną kuleczkę. Obtaczamy w grubo mielonej bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju. Po usmażeniu kulki odsączamy na ręczniku papierowym. 

UWAGA!
Kulki należy wrzucać na rozgrzany olej. Wówczas smażą się nie wchłaniając oleju. 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved