Img

Jesienne ciasto ze śliwkami a’la crumble

Moje ulubione jesienne ciasto. Śliwki na kruchym, orkiszowym, pełnoziarnistym spodzie pod chrupiącą kruszonką.
W sam raz do weekendowej kawki i ciekawej książki.
Kto ma ochotę?

Kaloryczność:
Jedna porcja ma ok. 400 kcal

Składniki na owsianą kruszonkę:
Przygotowanie:
  1. Do wysokiej miski wkładamy masło, żółtko, mąkę oraz płatki. Miksujemy na najwyższych obrotach. Nie zagniatamy.
  2. Luźną kruszonkę wykładamy na duży talerz. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Składniki na pełnoziarnisty spód:
Przygotowanie:
  1. Masło, żółtka i cukier ucieramy w mikserze na gładką masę. Dodajemy mąkę. Ucieramy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy ciastem. Blaszkę razem z ciastem wstawiamy na godzinę do lodówki.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
  3. Ze śliwek usuwamy pestkę. Wkładamy do zamykanego pojemnika razem z mąką ziemniaczaną. Potrząsamy aby śliwki pokryły się mąką. 
  4. Wyjmujemy blaszkę z ciastem z lodówki. Równo układamy śliwki. Posypujemy wyjętą z lodówki kruszonką. 
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved