Img

Jesienne zrazy wołowe w sosie z leśnych grzybów

W sam raz na niedzielny, lub świąteczny obiad oraz w diecie mającej na celu poprawę parametrów żelaza.
Kruche, delikatne, rozpływające się w ustach zrazy wołowe w sosie z leśnych grzybów. Z kiszonym ogórkiem i cebulką. 
Najprostsze i najlepsze.
Polecam do wypróbowania ;)

PS: polecam znaleźć sklep mięsny który pokrojone przez siebie w plastry mięso przepuści przez specjalną maszynkę dzięki której uzyskujemy idealnie rozbite plastry mięsa. To ogromna oszczędność czasu (nie trzeba rozbijać w domu) i idealny kształt zrazów. 

 

Kaloryczność:
Jeden zraz (ok. 120 gramów) z sosem ma ok. 220 kcal

Składniki na 8 zrazów:

Dodatkowo: drewniane wykałaczki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i ogórka kroimy w grube słupki. 
  2. Każdy plaster wołowiny smarujemy musztardą. Na środku układamy kawałek ogórka i cebuli. Zawijamy jak krokieta. Spinamy wykałaczką.
  3. Zawinięte zrazy obtaczamy w mące. Obsmażamy na maśle z każdej strony. Przekładamy do garnka. Obkładamy grzybami. Zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
    Jeśli trzeba czas należy wydłużyć (zależy od jakości mięsa).
  4. Gotowe zrazy wyjmujemy z sosu. Sos blendujemy na gładką masę. Łyżkę mąki rozrabiamy w wodzie. Wlewamy do sosu. Gotujemy ciągle mieszając trzepaczką ok. 3-4 minuty. Sos ma mieć kremową konsystencję.

Serwujemy z buraczkami i kaszą gryczaną.




Copyright 2025 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved