Lunchbox do pracy – wegańska potrawka z soczewicy
Wegański lunchbox do przygotowania w 15 minut i zabrania do pracy. Pyszny, aromatyczny, sycący.
Niski indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny potrawy.
21 gramów białka na porcję.
Danie idealne dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.
Więcej propozycji na lunchboxy do pracy znajdziecie w moich dietach gotowych (KLIK).
Kaloryczność:
Porcja ma ok. 410 kcal w tym 21 gramów białka
Składniki na jedną porcję:
- 50 gramów czerwonej soczewicy
- 200 ml bulionu jarzynowego
- 30 ml mleka kokosowego
- 4 suszone pomidory
- 50 gramów mrożonego zielonego groszku
- łyżka nasion słonecznika
- natka pietruszki
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki cynamonu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Do garnka wkładamy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory, groszek, soczewicę i przyprawy. Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym. Gotujemy do miękkości.
- Na suchej patelni lekko podprażamy nasiona słonecznika.
- Soczewicę przekładamy do pojemnika. Posypujemy słonecznikiem i natką pietruszki.