Img

Knedle ze śliwkami – kwintesencja jesieni

Kulinarna jesienna klasyka. Zaraz obok kremu z dyni, szarlotki i sosu grzybowego.
Knedle ze śliwkami. Mimo iż dość pracochłonne, no muszą choć raz pojawić się na naszym stole jesienią. W towarzystwie jogurtu z cynamonem smakują wybornie.

Przepisów na knedle jest w sieci mnóstwo. To stara prosta receptura, jak kruche ciasto, nic odkrywczego, ale większość zawiera dużo większą, czasem nawet i podwójną niż u mnie ilość mąki. Uważam że nie jest to konieczne. Duża ilość mąki sprawia że knedle są bardzo zwarte, wręcz twarde. Mi osobiście takie nie smakują.
Przeczytajcie mój sposób przygotowania super delikatnych knedli.

Danie wegetariańskie, a wymieniając tradycyjny jogurt na kokosowy także i bezmleczne (bez białek mleka krowiego i laktozy).
Uprzedzę pytania: niestety nie jest to danie dla insulinoopornych i cukrzyków.

 

Kaloryczność:
Porcja knedli (5 sztuk) z jogurtem ma ok. 500 kcal

Składniki na 4 porcje:

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki gotujemy dzień wcześniej (to ważne!) w niesolonej wodzie. Odcedzamy. Zostawiamy aby zupełnie wystygły.
  2. Następnego dnia zupełnie zimne przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę orkiszową. Wyrabiamy ręką lub mieszamy (ja używam robota planetarnego).
    Ważna uwaga: Ponieważ ciasto jest dość klejące (takie ma być - dzięki temu knedle są delikatne) polecam wyrabiać z użyciem robota. Wyrabiając rękoma będzie nas kusić aby dosypać mąki. Nie jest to konieczne.
  3. Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestkę nie przekrawając śliwki zupełnie na pół.
  4. Mąkę ryżową przesypujemy do miseczki. Łyżką nabieramy porcję ciasta. Palce wkładamy do mąki ryżowej i w dłoniach ugniatamy ciasto tak, aby powstał placuszek. Dzięki mące na palcach ciasto nie klei się do rąk.
  5. Na środku placuszka kładziemy całą śliwkę. Zlepiamy boki. Wierzch knedli delikatnie oprószamy mąką ryżową. Kładziemy na lnianej ściereczce.
  6. Uformowane knedle wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 2 minuty licząc od momentu jak wypłyną.
  7. Gotowe knedle polewamy jogurtem i posypujemy cynamonem.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved